RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Риједак плави супермјесец осветљава небо ове седмице

(Фото: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez, илустрација)

Риједак плави супермјесец осветљава небо ове седмице, a вечерас ће бити други пун Месец током августа, због чега се назива плавим, а назван је супермјесецом јер је ближи Земљи него обично, па изгледа да је већи и свјетлији.

Ово ће бити пун Месец најближи Земљи током ове године и биће удаљен само 357.344 километра, пренио је АП.

То је за више од 160 километара ближе Земљи од супермјесеца 1. августа.

Поред тога, Сатурн ће бити видљив као свијетла тачка у горњем десном углу Месеца при заласку Сунца на источно-југоисточном небу, саопштила је НАСА.

Како се наводи, Сатурн ће изгледати као да кружи у смјеру казаљке на сату око Месеца како ноћ одмиче.

Наредни плави супермесец појавиће се тек 2037. године, рекао је италијански астроном Ђанлука Мази, оснивач пројекта виртуелног телескопа.

Облаци су омели Мазијев покушај да уживо преноси појаву супермкесеца раније овога месеца.

Мази овога пута очекује јасније небо, да би могао да сними плави супермкесец како сија изнад базилике Светог Петра у Ватикану.

Мази је рекао да за посматрање плавог супермјесеца нису потребни двогледи или телескопи.

Први супермесец ове године био је у јулу, а четврти и посљедњи биће у септембру.

Извор: РТРС

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!