Magazin

Rudar iz Tanzanije pronašao i treći dragi kamen, prodao ga za dva miliona eura

Rudar Saniniu Laizer je treći dragi kamen tanzanit pronašao u sjevernom dijelu Tanzanije, a težak je 6,3 kg.

Laizer ga je prodao za dva miliona eura i bit će iskorišten za pravljenje nakita.

Tanzanit je među najrjeđim dragim kamenjem, a lokalni geolog prognozira da će u potpunosti nestati za manje od 20 godina. Interesantan je zbog svojih različitih boja među kojima su zelena, crvena, ljubičasta i plava. Vrijednost se procjenjuje prema tome koliko je rijedak, po njegovoj boji i jasnoći.

Laizer je u junu prodao dva draga kamena, jedan je bio težak 9,2, a drugi 5,8 kg. Otac je više od 30 djece, a nakon što je zaradio milionski iznos, napravio je zabavu. Od nove zarade planira napraviti školu i bolnicu za svoju zajednicu u distriktu Simanjiro.

Ranije je kazao da ga novac neće promijeniti, te da će se nastaviti brinuti za svojih čak 2.000 krava, objavio je BBC.

Izvor teksta: www.klix.ba

Foto: https://www.bbc.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button