Magazin

Simptomi leukemije koji se ne smiju ignorirati

Leukemija je također najčešći rak koji se javlja kod djece i tinejdžera. Poput mnogih karcinoma i leukemija u početnim fazama asimptomatska. No budući da krv teče cijelim tijelom, ovaj rak se brzo širi.

Postoji nekoliko vrsta leukemije a to su akutna leukemija koja se liječi kombinacijama hemoterapije, potom hronična limfocitna leukemija koja se javlja kod starijih osoba, akutna mijeloidna leukemija i hronična mijeloidna leukemija.

Simptomi leukemije

Anemija je stanje u kojem vašoj krvi nedostaje dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica da nose kisik kroz tijelo. Kao rezultat, vaše stanice mogu početi gladovati. Simptomi anemije uključuju umor, blijedu kožu i osjećaj fluksije.

Leukemija također može prouzrokovati da lako krvarite. Ako ustanovite da vam i najmanji udarac ostavlja modrice to može biti znak upozorenja.

Leukemija također može uzrokovati pojavu krvi u mokraći ili stolici, te povećati učestalost krvarenja iz nosa ili učiniti da vam desni krvare tijekom jela ili četkanja.

Leukemija čini da ste podložni infekcijama. Uzrokuje češću upalu grla ili bronhijalnu upalu pluća, uključujući i visoku temperaturu, glavobolju, ranice u ustima ili osipa na kaži.

Kada su uzrokovani leukemijom, otečeni limfni čvorovi obično se javljaju u grlu, pazuhu ili preponama.

Iako leukemija ne napada direktno vaš probavni sistem, pridružene stanice raka proizvode tvari za koje je poznato da mijenjaju način na koji tijelo metabolizira hranu. Ukoliko ste naglo izgubili na kilaži ili ste puno smršavjeli vrijeme je da se uputite kod svog ljekara.

Pojavljuju se poteškoće s disanjem, osoba lako ostaje bez daha, a problem može stvarati i pokušaj da pređete s jedne strane sobe na drugu.

Povećana slezena može u slučaju leukemije uzrokovati neugodu ili oštru bol. Budući da je slezena smještena u gornjem lijevom dijelu trbušne šupljine, tamo se pojavljuje i bol.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button