RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Sjećanje: Da je živ, Davorin Popović bi danas slavio 74. rođendan

Davorin Popović, muzičar čije je stvaralaštvo ostavilo pečat na mnoge generacije širom bivše Jugoslavije, rođen je na današnji dan 1946. godine. Pimpek i ostali članovi Indexa postali su jedan od najutjecajnijih rock bendova naše zemlje, a uspomena na njih sačuvana je i kroz muzičku nagradu „Davorin“, koja je kasnije preimenovana u nagradu „Indexi“.

Davorin Popović je za porodicu i prijatelje uvijek bio Davor, a od milja su ga zvali i Dačo. Ipak, zbog male izrasline kraj lijevog uha, kroz čitav život ga je pratio nadimak Pimpek.

Pimpek je muzičku karijeru započeo u Lutalicama, a Indexima je pristupio 1964. godine. S ovom grupom je objavio dva studijska albuma, 27 singl ploča, te 12 kompilacijskih albuma. Također, kao vokalni solista, objavio je dodatna tri albuma.

Osim muzike, Davorinova velika ljubav bio je i sport. Od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom, a bio je jedan i od najtalentiranijih košarkaških bekova koje je Sarajevo u to doba imalo. Sportom se prestao baviti 1968. godine.

Godine 1995. predstavljao je našu zemlju na Eurosongu pjesmom 21. vijek, i tom prilikom je zauzeo 19. poziciju. Za svoje zasluge kao vrsni muzičar, dobio je i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, a pod njegovim imenom u glavnom bh. gradu održava se i memorijalni turnir za košarkašice.

“Kada je Bijelo dugme bilo veće od đavola u bivšoj Jugoslaviji, Indexi su bili najveći u Sarajevu… Kada je bilo ko istrčao sa sarajevske scene, Plavi orkestar, na primjer, oni su uvijek bili broj jedan. Indexi su – grad.” To su riječi kojima je poznati rock kritičar Petar Popović zaključio svoj dokumentarac o ovoj najvećoj sarajevskoj muzičkoj tvorevini.

U čast sarajevskih velikana Kemala Montena i Davorina Popovića, Grad Sarajevo u nedjelju je na prostoru ispred kultnog FIS-a i u spomen-parku Mirze Delibašića i Davorina Popovića organizirao druženje prijatelja, poštovalaca i svih onih koji su bili dio karijera spomenutih umjetnika.

Ovo je bila odlična prilika da se napravi remake legendarnog spota s pjesmom “Pismo prijatelju” koju je 1992. godine otpjevao Kemal Monteno, a stihove napisao Zlatan Fazlić Fazla.

Davor i Kemo dva dobra duha Sarajeva ponovo su kao nekada sa svojom rajom sjedili ispred FIS-a pričali o životu i maštali o neki vremenima. Svi su došli u Mis Irbinu da se sjete onih vremena koja su opisali grad ispod Trebevića.

Davorin Popović je preminuo 18. juna 2001. godine u Sarajevu od raka gušterače, a on i njegov bend ostali su zapamćeni kao pioniri jugoslavenskog rocka.

Tekst preuzet sa: https://radiosarajevo.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dvije godine od ubistva sarajevskih policajaca, ubice još uvijek nisu uhvaćene

Radio Brčko