RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

U petak počinje Međunarodni festival komedije ‘Mostarska liska’

Sedamnaesti međunarodni festival komedije “Mostarska liska 2020” svoja vrata svečano otvara u petak, 25. rujna, u Narodnom pozorištu u Mostaru.

Zbog epidemiološke situacije ovogodišnji program “Mostarske liske” bit će sastavljen isključivo od bh. predstava, a prva je na redu predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama”, autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak.

– Na ovogodišnju ‘Mostarsku lisku’ koja je bila planirana u travnju prijavilo se pedeset predstava iz regije, no zbog pandemije koronavirusa organizatori su morali pronaći novi termin i selekciju koja se, zbog brojnih ograničenja, svela na bosanskohercegovačke produkcije. Tako će se na ovogodišnjem festivalu odigrati pet predstava u natjecateljskom dijelu te šesta predstava u čast nagrađenih – kazao je na konferenciji za novinare umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar i selektor festivala Emir Spahić.

Istaknuo je kako se ovogodišnja ‘Liska’ održava u iznimno teškim uvjetima, ali tradicija festivala neće se ugasiti bez obzira na sve probleme.

– Imat ćemo presjek prošle kazališne sezone bosanskohercegovački kazališta, a usko vezano za predstave komediografskog sadržaja. Imat ćemo priliku gledat jako kvalitetne predstave iz svih profesionalnih kazališta BiH. Tijekom festivala održat će se i popratni programi, a na samom početku festivala ćemo se prisjetiti rano preminulog našeg kolege Mirsada Elezija. Ovogodišnji festival posvećen je u sjećanje na Elezija – dodao je Spahić.

Nakon predstave “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama” 26. rujna na repertoaru je predstava Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke “Istina” Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića.

U nedjelju, 27. rujna, na redu je predstava “Identitluk”, nastala prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara.

Ponedjeljak, 28. rujna, rezerviran je za nastup Narodnog pozorišta Tuzla i predstavu “Putovanje” Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića, a posljednjeg dana natjecateljskog dijela festivala, u utorak, 29. rujna, posjetitelji će moći uživati u izvedbi predstave “Sjećaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastaloj u produkciji Kamernog teatra 55.

Festival će biti zatvoren 30. rujna dodjelom nagrada te izvedbom predstave u čast nagrađenih, a riječ je o predstavi “Čorba od kanarinca” autora Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je da je velik uspjeh što će se festival održati u trenutnoj situaciji.

– Vjerujemo da će Narodno pozorište u Mostaru odgovoriti izazovu i da smo pripremili kvalitetan sadržaj za mostarsku publiku. Smatram da je najveći uspjeh ovogodišnjeg festival to što će se održati u danim okolnostima. Na neki način to je pokazatelj naših organizacijskih sposobnosti i naših organizacijskih kapaciteta, jer je poznato da je Narodno pozorište mali kolektiv, ali vjerujem da je dinamičan i dobro organiziran te da može odgovoriti svim postavljenim izazovima – kazao je Mujkanović.

U stručnom žiriju ovogodišnjeg festivala su glumac Dragan Jovičić, predsjednik žirija, te redatelj Ivan Lemo i akademski slikar i nekadašnji direktor Narodnog pozorišta Mostar Salko Pezo.

U žiriju medija sjedit će Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, dok su u žiriju publike Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.