RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Šta se slušalo u Jugoslaviji: Koji domaći singlovi su bili najpopularniji 1979. godine

Mnogi hitovi snimljeni u bivšoj Jugoslaviji su i danas popularni. Kada je riječ o tadašnjem stanju na muzičkoj sceni, ova lista najslušanijih singlova bi vam mogla biti zanimljiva.

Listu je u decembru 1979. objavila Revija Ven. Novinari su objasnili koje kriterije su koristili prilikom odabira pjesama.

 

“Mi smo se, sastavljajući top-hit liste koje su redovno izlazije u Reviji Ven, rukovodili: tiražom snimljene kompozicije, izvještajem radio-stanica o broju ‘okretanja’ pjesme, izvještajem diskografskih kuća i njihovim internim top-listama te uspjehom određene melodije na festivalu ili nekog drugoj smorti muzike Stoga smo odlučili da malo prošetamo svim top-listama i uočimo koje su se to pjesme najviše slušale ove, već na izmaku, 1979. godine”, napisali su, prenosi Yugopapir. Tekst prenosimo u cijelosti:

U prva četiri mjeseca na prvom mjestu su se smjenjivali Zdravko Čolić i “Loš glas”, Srebrna krila sa singlom – duplom A stranom “Ja nisam kockar” i “Volio sam Tanju” te Novi fosili s pjesmom “Sklopi oči”.

“Opasno” su ih ugrožavali Slađana Milošević sa “Seksi damom”, Tomaž Domicelj sa simpatičnom i pjevljivom “Jamajkom”, Miša Marković sa agresivnim hitom “Šta je s tobom” te Dejan Petković sa baladom “Oprosti mi”.

Od grupa jedino su Riblja čorba sa “Lutkom sa naslovne strane” i Mirzino jato sa hitom “Apsolutno tvoj” te donekle Leb i sol i “Talasna dužina” mogli da poremete nešto u samom vrhu, ali nisu!

I onda se početkom maja pojavila ploča koja je punih 11 nedjelja bila prva na našoj top-hit listi. Radi se o pjesmi “Bitanga i princeza” Bijelog dugmeta.

Njeno sigurno prvo mjesto povremeno je ugrožavala Gabi Novak sa pobjedničkom pjesmom Šlagera sezone – “Što je ljubav”, zatim Neda Ukraden sa vrlo dobrim singlom “Još te volim” -“Šeherezada”, Indeksi i pjesma sa Beogradskog proleća “310 poljubaca” i drugi ovogodišnji hit Mirzinog jata – “Normalna stvar”, koji je dvije posljednje nedjelje proljeća bio čak i prvi.

 

Došlo je ljeto, Splitski festival i tražio se nasljednik “dugmića”. Nađen je u Đorđu Balaševiću i singlu na kome su dvije izrazito pjevljive pjesme – “Panonski mornar” i “Moja draga sad je u Japanu”. Pjesme su slušane i pjevane, a na prvom mjestu naše top-liste zadržale su se šest nedjelja.

Na vicešampionskom mjestu smjenjivali su se pobjednik Splita 79 Zlatko Pejaković sa pjesmom “Ljetu je mome kraj” i visoko tiražni Novi fosili sa pjesmom “Reci mi tiho, tiho”. Od toga Novi fosili su tri nedjelje bili i na prvom mjestu.

Sa najavom jeseni opet su vrhom top-liste zagospodarili “Dugmići” i pjesma “Pristao sam, biću sve što hoće”. Pet nedjelja su bili prvi. Sve to vrijeme na drugom mjestu “Jedno veče u hotelu” i sarajevska Rezonansa.

Kraj oktobra, novembar i decembar prošli su u znaku refrena pjesme “Zakuni se ljubavi i Srebrnih krila. Uz to pjevala se puno i pjesma “Tajna” (opet!) Novih fosila.

Sve u svemu, nije bilo izrazite hiperprodukcije hitova. Prva mjesta, ako ste i sami primijetili, zauzimale su pjesme uglavnom iz vanfestivalske produkcije, dok su od trećeg mjesta pa nadalje pozicije apsolutno zauzele festivalske pjesme.

Možda se pitate koji bi to onda mogao biti singl 1979. godine?

Pa rekli bismo ovako: singl “Bitanga i princeza” Bijelog dugmeta, a za najuspješniju grupu sa top-lista proglasili bismo Nove fosile koji gotovo uopće nisu silazili sa njih, jer od januara pa do decembra ove godine oni su na top-listi singlova imali: “Da te ne volim”, “Sklopi oči”, “Moj svijet bez tebe”, “Reci mi tiho, tiho” i “Tajna”. Čak pet singlova!

Izvor: Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.