Magazin

Stotrogodišnja baka iz BiH otkriva tajnu dugovječnosti: Rad, mjera i rakija (Video)

Kada nekome poželimo da živi sto godina, često ni sami ne vjerujemo da se tolike godine mogu doživjeti. Oni rijetki, poput bake Stake iz sela Ljubogošta, pored Sarajeva, nam kazuju da je moguće. Iako već u 103. godini života, ova starica vedrog duha, još uvijek voli izaći, prošetati ispred kuće i ogrijati se na blagom oktobarskom suncu.

Rođena u maju 1918. godine, baka je za života proživjela nekoliko ratova, teška i dobra vremena, ali selo nikada nije napuštala.

“Rodila četiri sina, jednu kćer i imam unučadi devetero, a dvadestero praunučadi i tako fino mi bilo i danas mi fino, fino me gledaju, nemam kakvih bolova, nemam ništa, dobro mi je … iziđem malo ondje, ako je vjetar odmah se vratim u kuću, ako nema vjetra malo sjedim i tako to pa dokle kako ne znam”, priča ona ekipi BHRT-a.

Ni kozmetički preparati, niti savremeni lijekovi nisu zaslužni za vitalnost i dug život bake Stake već isključivo genetika, rad i umjerenost u svemu.

“Ja sam se rodila na selu i od rođenja, trošila, najviše sam trošila ovako ovaj bijeli mrs i to i fino, nije me boljelo nikad doktoru nisam išla. Nikad. Đecu sam svu izrodila i nikad doktoru nisam išla. Nikad. Zdrava sam bila uvijek i evo do ovih godina došla, nema smrti pa dokle će biti ne znam”, govori ova divna starica.

A za dobro zdravlje, valja i po čašica rakije.

“Uvijek smo pomalo pijukali i uvijek je bilo i rakije, uvijek se peklo, svake godine se pekla rakija i nisam se napijala”, kaže baka Staka.

Ona sada živi sa najmlađim sinom Čedom i njegovom porodicom. Posla u domaćinstvu ima svaki dan, i oduvijek je bilo. Uz pomoć nasljednika, sve se stizalo, iako se nekada radilo sve ručno.

“Uvijek je puna kuća bila nas, po osmero sedmero, kako kad neko ode, neko malo raziđe se i tako uvijek je imalo obaveza, ali je radila uvijek i uvijek je raspoložena bila i i sada je, a kamoli kad je mlađa bila. Valjda je to i održavalo… nije nikad neki luksuz, ona sad pola čaše rakije popije, tako i dok je mlađa bila”, kaže sin Čedo.

Pitali su baku Staku da li bi voljela da je život provela u gradu ili na selu?

“Ja sam voljela na selu. Šta ću u gradu. Ja sam voljela na selu fino, odeš ako ti šta treba odeš, odu i djeca donesu nešta odeš i ti ako ti treba: eto Pali časom odeš”, dodaje baka Staka.

Uz želju da je zdravlje i vedar duh posluže još mnogo godina, baku Staku ostavljamo da uživa u svom miru i Miholjskom ljetu. A nama za puta, jabuke, kao u prošla vremena kad se darivalo od srca i iskreno radovalo tome.

Izvor: https://radiosarajevo.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button