RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Strašna istina o slatkišima

Ima li neko da ih ne voli? Već od “malih nogu” smo navikli na njih i jednostavno ne možemo, a da ne uživamo u njihovom ukusu. Ipak, vrijeme je da se povuče ručna! Iako se domaćim slatkišima daje prednost nad kupovnim i tu je potrebno biti umjeren. Evo zašto su kupovni slatkiši zaista strašni i kako utiču na naš organizam.

 

Sadržaj šećera

Da li je uopšte potrebno pojašnjavati? Šećer je loš! Osim što utiče na razvoj gojaznosti, propadanje zuba i razvoj mnogobrojnih zdravstvenih problema, pojedini stručnjaci tvrde da utiče i na razvoj raka. Uvijek je dobro biti umjeren, a to je slučaj i sa šećerom.

 

Kalorije

Oni sadrže mnogo kalorija. Uopšteno govoreći, statkiše jedemo ne zato što smo gladni, već zbog njihovog ukusa, a to znači da ćete i dalje biti gladni kada ih pojedete. Štaviše, činjenica je da ćete zbog slatkiša jesti više kako biste utažili glad. Samim tim, unosite dosta praznih kalorija koje nemaju nikakvu hranjivu vrijednost. Pametnije je da kalorije unosite u vidu zdravog obroka.

 

Zasićene masti

Kada uzmete u obzir količinu zasićenih masti koje ulaze u sastav čokoladica, nije ni čudo da one doprinose debljanju. Opet, zasićene masti doprinose nastajanju lošeg holesterola u krvi. Upravo holesterol dovodi do začepljenja arterija usljed čega dolazi do povećanja krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Preporučena količina masti ne smije iznosti više od 10% od ukupnog dnevnog unosa kalorija.

 

Snickers

Ovo je pomalo uznemiravajuće: jedna čokoladica sadrži 280 kalorija, 14 grama masti i 30 grama šećera.

 

Milky way

Bukvalan prevod naziva ove čokoladice je “Mliječni put”. Naravno, mlijeku ni traga ni glasa, ali zato: 260 kalorija, 7 grama zasićenih masti i 40 grama šećera. U jednoj maloj čokoladici.

 

Twix

Twix čokoladice vjerovatno su najgori izbor od svih, ako se vodite hranjivim vrijednostima. Pakovanje od 60 grama sadrži 280 kalorija, 27 grama šećera i zasićenih masti kao jedanaest traka slanine! Da, dobro ste pročitali – jedanaest.

 

Velike količine šećera mogu biti pogubne po zdravlje vašeg organizma. Zapravo, čini se da od šećera sve i počinje. On dokazano uzrokuje debljanje, a već je poznato da je pretjerana tjelesna težina uzrok mnogih oboljenja, od kojih pojedina nisu ni izlječiva. Svaki put kada vam se traži slatkiš, zamijenite ga prirodnim šećerom kojeg možete pronaći u voću. Samim tim, unosićete u organizam i vlakna koja vam mogu pomoći da se osjećate sitima. Ako već ne možete bez kupovnih slatkiša, pokušajte ih svesti na minimum. Uvijek imajte na umu da vam je zdravlje prioritet.

Izvor: minimagazin.info

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.