RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Informaciju o poplavama potrebno dopuniti

Radna skupina koju je imenovala Vlada Brčko distrikta BiH, jutros je na nastavak vanredne sjednice dostavila prvi Nacrt Informacije za Skupštinu, u vezi sa poplavama.

„ Svi članovi vlade su dali svoje preliminarne komentare, međutim ima još puno stvari koje treba dopuniti. Informaciju treba i malo sistematizirati sa podacima koji bi dali jasniji sliku svega što se dešavalo proteklih dana u vezi sa poplavama“, istakao je Anto Domić, gradonačelnik Distrikta.

Prema njegovim riječima, u uvodu se vidi angažman Vlade Brčko distrikta i svih njenih službi, javnih preduzeća i ustanova, kao i ljudi koji su djelovali na terenu. S druge strane, kako je kazao, bitno je da se još pojasne aktivnosti koje vlada vodila a finansirane su iz budžeta, da bi se mogao vidjeti obim tih radnji i aktivnosti.

Također, kako je Domić naglasio, potrebno je u informaciji razvrstati i prioritete djelovanja, na one koje treba odmah uraditi, i one koji će se raditi tokom narednih mjeseci ili godine dana.

„ Dao sam zadaću i da se razmotri opcija utemeljenja vodnog gospodarstva kao pravne osobe koja bi u kontinuitetu 365 dana u godini vodila angažman i aktivnosti na preventivnom djelovanju u borbi protiv poplava“, izjavio je Domić.

Prema njegovim riječima, stanje se stabilizira, Sava je u opadanju, a završetak elementarne nepogode, bit će proglašen nakon što ujutro bude završena i Informacija o poplavama.

Dragan Marinković, direktor brčanskog JP Putevi, je kazao da je ovo preduzeće pokrenulo sve svoje resurse i da su svi putevi trenutno prohodni.

„Što se tiče putnih kanala, radimo intenzivno na njihovom čiščenju. Imamo kapacitete, trenutna procjenjena štete je oko 65. 000 maraka, a kad se voda povuče pročistiti ćemo te kanale kroz redovno održavanje“, rekao je Marinković.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.