Magazin

Suša u Španiji otkrila drevne građevine

U Španiji, koja je jedna od zemalja pogođenih dugotrajnom sušom u Evropi, smanjenje nivoa vode na branama i barama otkrilo je odavno potopljene arheološke relikvije.

Nakon povlačenja vode, pojavilo se naselje Aceredo ispod rijeke Lime, na području Galicije, na sjeverozapadu zemlje.

U Galiciji, na granici sa Portugalom, “selo duhova” pojavilo se ranije tokom godine, kada je suša dramatično ispraznila jedno vještačko jezero.

Otkriven je i antički vojni kamp iz rimskog perioda, kao i manastir na području Sant Roma de Saua u regiji Katalonija.

Posljednjih 50 godina samo se iz vode mogao vidjeti jedan dio crkvenog tornja manastira. Međutim, sada se može vidjeti i groblje pored njega, što je iznenadilo mještane i turiste koji dolaze na to područje.

Turista Meritxell Roca prolazi svake godine tim područjem na motociklu.

“To je drugi put u 50 godina da sam svjedočio ovako nečemu. Nešto slično sam vidio kao dijete. Obično se vidi samo vrh crkve, sada se vidi cijela i groblje”, rekao je Roca.

Joseph Casals kaže kako je svjestan problema suše, ali smatra da su drevne strukture koje su se pojavile kako se voda povukla impresivne.

“Dolazak turista nije nešto što treba slaviti i nije ovo situacija koju treba pretvarati u priliku jer se radi o prirodnoj katastrofi koja je ozbiljno pogodila naš region”, kazala je Joan Riera, gradonačelnica Vilanova de Saua.

Prema podacima Ministarstva za ekološku tranziciju, od kraja augusta 38,5 posto površine zemlje počelo je da se suočava sa dugotrajnim problemom suše.

Voda pohranjena u branama i ribnjacima, koji su veoma važni za poljoprivredu i stočarstvo u Španiji, iznosi 30 posto, što je najniži nivo zabilježen od 1995. godine.

Španski generalni direktorat za meteorologiju (AEMET) je upozorio da će jesen biti vruća i suha i iznad sezonskih prosjeka.

Portparol AEMET-a Ruben Del Campo izjavio je da je Španija imala najtoplije ljeto u posljednjoj 61 godini. Napomenuo je da će temperature na jesen biti iznad sezonskih normala i da se očekuje manje padavina.

Izvor: BHRT

Foto: Anadolija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button