Brčko

Norveška narodna pomoć (NPA) u Brčko distriktu deminira preko 2,5 miliona metara kvadratnih zemljišta

Organizacija Norveška narodna pomoć (NPA) u Bosni i Hercegovini trenutno u Brčko distriktu deminira oko 1,4 miliona metara kvadratnih minski zagađenog zemljišta na potezu Cerik, Dubrave, Bijela i Tržnica Arizona. Kompletno područje koje do kraja godine deminira NPA u Distriktu iznosi preko 2,5 miliona metara kvadratnih.

Operativni oficir za deminiranje u NPA Samir Delić kazao je za Radio Brčko da se trenutno deminira područje projekta Brčko – Zapad na potezu Cerika, Dubrava do Blaževca i Tržnice Arizona. Kompletan projekat završetka deminiranja ovog područja predviđen je za novembar 2022. godine.

„S obzirom na dinamiku izvođenja radova mi se nadamo da će ovaj posao deminiranja projekta Brčko – Zapad biti gotov i mjesec dana ranije“, kazao je Delić.

Samir Delić

Minsko sumnjiva površina Brčko – Zapad iznosi preko 1,4 miliona metara kvadratnih. Na ovoj površini pronađeno je 29 minsko-eksplozivnih sredstava, od čega su bile 22 mine, a sve je na licu mjesta uništeno. Deminiranje Brčko distrikta od strane NPA započelo je u decembru prošle godine, a u tom projektu očišćeno je preko 1,3 miliona metara kvadratnih na potezu Marković Polje, Laništa, Vukšić, Drenova, Drenovica, Grbavica i Donji Rahić. Delić je napomenuo da su prilikom deminiranja na ovom potezu pronađena i uništena 34 minsko-eksplozivna sredstva – 29 mina i šest komada neeksplodiranih ubojitih sredstava. Za vrijeme deminiranja saobraćaj se u periodu od 08.30 do 14.30 sati obustavlja i preusmjerava, a Delić je apelovao na oprez i strpljenje  svih ljudi koji se nalaze u blizini površina koje se deminiraju.

Deminiranje Brčko distrikta odvija se u saradnji sa BH MAC-om, Vijećem ministara BiH i Vladom Brčko distrikta. Plan je očistiti Brčko od mina do kraja 2024. godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!