RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Sve što morate znati ako planirate na more u Grčku

U pokušaju da otvori zemlju turistima i da spasi sezonu usred pandemije, Grčka je uvela nekoliko protokola koje je neophodno ispuniti da bi se umanjila zabrinutost kako turista, tako i lokalnih zajednica.

Grčki ministar turizma Haris Teoharis predstavio je protokole o zdravlju i sigurnosti kao odgovor na korona virus. Protokole je sastavila vlada u saradnji s Helenskom nacionalnom organizacijom za javno zdravlje (EODI).

Putovanje

Prvo što je potrebno uraditi da bi se neko ukrcao na let za Grčku jeste negativan test na korona virus star najviše 72 sata. Bez njega, ukrcavanje neće biti moguće. Plan tamošnjih zvaničnika je da putnici testiranje rade u zemlji porjekla, da bi se onda bezbrižno uputili u Grčku.

Kada je u pitanju cijena testa, u jeku epidemije bilo je najavljeno da će on koštati od 120 do 300 evra, prenose grčki mediji.

Ministar turizma Teoharis kaže da je moguće da ta cijena padne i na 10 evra za brzi test kasnije tokom ljeta.

Sljedeće na listi je da u avionima za Grčku neće biti slobodnih mjesta. Oni će biti popunjeni tako da avio prevoz bude ekonomski održiv.

Zatim, za letove od 4 sata putnicima neće biti servirana hrana, već samo upakovane grickalice.

Turisti će moći da napuste zemlju bez ikakve kontrole, kako bi se izbjegao rizik zadržavanja putnika u karantinu u Grčkoj. Karantin bi mogao da destimuliše turiste da odluče da ljetuju u Grčkoj.

Smještaj

Svaki hotel ili drugi tip smještajne jedinice, biće u obavezi da ugovori ljekara koji će boraviti u toj jedinici, ili koji će putem telefona utvrditi da li turista treba da bude testiran na koronu. Rezultati testova moraće da budu objavljeni najkasnije u roku od 6 sati. Ukoliko se utvrdi da je osoba pozitivna, biće smještena u karantin.

Osoblju svakog hotela biće obezbjeđena posebna obuka o higijenskim pravilima.

U hotelima neće biti švedskog stola, već će gosti biti usluživani od strane osoblja.

Ležaljke na plažama će biti na bezbjednoj distanci, a biće pokrivene jednokratnim navlakama koje će se mijenjati nakon svakog gosta.

Kako grčki mediji prenose, ministar turizma najavio je i međunarodne sporazume sa zemljama kao što su Bugarska, Izrael i Kipar, kako bi obezbijedile slobodan prolaz i povratak turista koji idu u Grčku kroz njih.

Na kraju, on je dodao i da je Grčka prošle godine ostvarila 18 milijardi evra prihoda od turizma, dok će ove godine imati maksimalno osam milijardi.

Izvor: Nezavisne

Foto: World Travel Guide

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.