RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Dubravama, Boderištu i Brčkom obilježeno 28. godina od osnutka 108. Brigade HVO Ravne Brčko

Molitvom i polaganjem vijenaca, te paljenjem svijeća, na spomen obilježjima u naseljima Dubrave, Boderište i u Brčkom danas je obilježena 28. obljetnica 108. Brigade Hrvatskog vijeća obrane Ravne Brčko.

Anto Jerković, predsjednik brčanske Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO ističe da nije zadovoljan procesuiranjem odgovornih za stradale branitelje i civile u prethodnom ratu, podsjećajući da je ogorčen i nedavnim optužnicama protiv pripadnika HVO-a.

Ivo Anđelović, predsjednik Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Ravne Brčko u ratu je izgubio brata. Kaže da procesuiranje zločinaca predugo traje. „Pokušava se da se procesuiraju određeni časni branitelji HVO-a, među kojim sam i ja bio, ali se pravda i istina dokazala. Imamo još nekoliko branitelja koji imaju probleme, ali vjerujem u pravdu i istinu do konačnice“, izjavio je Anđelović.

Nazočnima se obratio ratni zapovjednik Ivo Filipović, podsjetivši da je 108. Brigada odbranila najveći dio hrvatskog znamenja. „Ponosan sam na svaku obljetnicu 108. Brigade, gdje slavimo veliki naš uspjeh. Posebno želim istaknuti stradanje civila Boderišta, Ulica, koji su mučki ubijeni, te ukoliko nitko ne bude odgovorao za taj zločin onda nema pravde“, izjavio je Filipović.

Dogradonačelnik Distrikta Anto Domić podsjetio je na početke devedesetih godina, kada su Hrvati bili u opasnosti od strane neprijatelja. „Hrvati stoljećima žive na ovom prostoru i nemaju drugi dom. U trenutku kada su njihovi i životi njihovih najmilijih bili ugroženi stali su u obranu ovoga prostora, koji su branili časno, onako kako se brani svoj dom. Sada se pokušava nametnuti krivnja jednoj legalnoj i legitimnoj postrojbi, koja je obranila ovaj prostor pošteno“, kazao je Domić.

Vijence za stradale Hrvate na spomen obilježjima u Dubravama, Boderištu i Brčkom položili su predstavnici udruga proisteklih iz rata, predstavnici hrvatskog naroda u lokalnoj vlasti, članovi obitelji stradali, te nekolicina građana, čije je okupljanje bilo u skladu s naredbama Kriznog stožera.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom obilježena svetkovina Svi sveti

Radio Brčko

Obilježen blagdan Svih svetih u Brčko Distriktu

Suvad Alagić

Brčko: Obilježena godišnjica napada na Boderište

Mirsad Arnautović