Magazin

Svijet: Do 2030. godine se očekuje 2,4 milijarde međunarodnih turističkih dolazaka

Svjetski turizam je sve jači, pa se do 2030. godine očekuje 2,4 milijarde međunarodnih turističkih dolazaka, u čemu će prednjačiti turisti iz Kine, Francuske i SAD, procjenjuje analitička kuća “Evromonitor internešnel”.

I za ovu godinu predviđen je rast globalnog turizma za pet odsto u odnosu na 2017, sa oko 1,4 milijarde međunarodnih turističkih dolazaka, i to najviše zbog napretka velikih ekonomija poput SAD, Japana i zemalja evrozone.

Najveći razlog za ovaj turistički globalni rast je jačanje srednje klase i njihovih prihoda, pogotovo u zemljama Azije.

Tome posebno doprinosi brzi razvoj tehnološkog sektora, digitalizacija i sa tim povezana nova tražena i dobro plaćena zanimanja.

Rast prihoda donosi i porast povjerenja u turističku i industriju putovanja među potrošačima širom svijeta, u čemu veliku ulogu sve više imaju mladi iz gradova, koji traže nova iskustva na putovanjima.

“Evromonitor” očekuje da će od 2018. do 2023. godine doći do rasta saobraćaja niskotarifnih vazdušnih prevoznika od šest odsto, čime će biti nadmašeni redovni veliki prevoznici.

Takođe, do 2023. godine turistički posrednici u svijetu premašiće prihode od dva biliona dolara korištenjem digitalnih alata, pogotovo mobilne prodaje.

Izvor: www.srna.rs

Foto: http://alahramtravel.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button