Magazin

Twitter zabranio dijeljenje privatnih fotografija i videa bez dozvole

Twitter je proširio svoju politiku na privatne informacije tako da ona sada uključuje medijske sadržaje i zabranjuje korisnicima da dijele fotografije i klipove drugih korisnika bez njihove dozvole.

Iz Twittera je saopćeno da objavljivanje takvih fotografija i klipova može predstavljati kršenje tuđe privatnosti i potencijalno im nanijeti štetu. Kršenje ovih pravila bi moglo posebno nanijeti štetu ženama, aktivistima, disidentima ili članovima manjinskih zajednica.

Ako neko prijavi fotografiju ili klip tvrdeći da je riječ o kršenju pravila, Twitter će ukloniti taj medijski sadržaj i pokrenuti mjere koje uključuju smanjenje vidljivosti tvitova u replikama i rezultatima pretraživanjima ili će naložiti osobi koja je objavila tvit da ga ukloni. Twitter također ima pravo da banuje korisnike koji krše pravila.

Međutim, postoje i izuzeci jer se pravila ne odnose na medijski sadržaj javnih osoba ili drugih ukoliko su fotografija ili video, kao i tekst u tvitu, podijeljeni u interesu javnosti ili povećavaju vrijednost javnog diskursa. To znači da će sadržaj, ukoliko je informativan, ostati na platformi, a Twitter će u obzir uzeti i faktore poput dostupnosti fotografija na drugim platformama, TV-u ili u novinama.

Osim toga, ako je cilj dijeljenja privatnih fotografija i klipova javnih osoba ili onih koji učestvuju u javnim razgovorima da zlostavljaju, zastrašuju ili se koriste da nekog “ušutkaju”, Twitter bi mogao ukloniti taj medijski sadržaj. Pravila o uvredljivom ponašanju i golotinji (osvetničkoj pornografiji) i dalje važe.

Twitter već dugo zabranjuje dijeljenje privatnih informacija o drugim ljudima kao što su adrese, telefonski brojevi, identifikacijske i finansijske informacije. Također, ne dozvoljava korisnicima da plaše druge prijetnjom da će objaviti takve podatke. Kompanija već primjenjuje nova pravila kao dio mjera čiji je cilj zaštititi sigurnost i standarde ljudskih prava.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button