RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

U Dubaiu otvoren najdublji bazen za ronjenje

Najdublji bazen za podvodno ronjenje, u kome se ljudi spuštaju do 60 metara dubine kako bi vidjeli potopljene pejzaže sa temom grada, otvoren je u Dubaiju.

Dubai koji je turističko i poslovno središte sa pustinjskim terenom i mjesecima visokim temperaturama, ima reputaciju raskošnih i rekordnih atrakcija kao što je snijegom ispunjena zatvorena skijaška staza, veliki vodeni parkovi i najstarija zgrada na svijetu, prenosi Rojters.

Kako se navodi, ovaj bazen koji je veličine šest olimpijskih bazena, potvrđen je u Ginisovoj knjizi rekorda kao najdublji bazen na svijetu za ronjenje.

Inače, kada je riječ o Dubaiu, dobro je da znate i sljedeće:

Dubai nema sistem uličnih adresa, i pošta ide preko sandučića za poštu, a ako žele da im nešto dođe na kućnu adresu, primaoci pošte moraju na koverti nalijepiti kartu i nacrtati pravac.

Dubai nema centar grada, to je zapravo samo jedna glavna ulica Šeik Zajd roud u kojoj se nalazi sve. Pod Dauntaun Dubai se podrazumijeva područje oko Dubai mola (Dubai tržni centar).

Oko 85% stanovnika u Dubaiju su stranci. Ne postoji način da dobijete državljanstvo UAE po bilo kojem osnovu. Lokalno stanovništvo uživa sve moguće privilegije koje možete zamisliti. Na primjer, ukoliko se razboli neko od njih i potrebna mu je operacija ili liječenje bilo gdje u svijetu, šeik Mohamed plaća sve troškove i to ne samo pacijentu već i njegovoj porodici ukoliko žele da otputuju s njim. Nadalje, djeca “lokalaca” mogu studirati gdje god žele, na bilo kojem univerzitetu u svijetu. Svaki od “lokalaca” ima vilu od 250 do 500 metara kvadratnih, koju im je poklonio šeik Mohamed.

Nema saveznog poreza na dohodak za fizička lica u Dubaiju. Zahvaljujući ovakvoj politici poslovanja, u Dubaiju egzistiraju i rade najveće svjetske kompanije, banke, fabrike. Zato u Dubaiju živi 18.000 milionera i hiljadu milijardera, što ga čini rekorderom i po ovom osnovu.

Od 2008. godine, izgradilo se niz tematskih parkova u Dubailand-u. Svi su već čuli za umjetno ostrvo u obliku palme izgrađeno u potpunosti od pijeska koji se stalno mijenja kako se zrnca pijeska premještaju pa palmine grane uvijek imaju drugačiji oblik ili su okrenute na različite strane, a na vrhu tog umjetnog palminog ostrva je hotel Atlantis.

Madinat Džumeira, masivni „resort“ spoj je dva hotela, 29 ljetnikovaca, 40 restorana i posjeduje taksi brodice koje prevoze posjetioce kroz njegove civilizacijske saobraćajnice prirodne morske vode.

Dubai slavi nacionalni dan 2. decembra, na dan kada su Ujedinjeni Arapski Emirati postali nezavisni od Velike Britanije, 1971. godine.

Prosječna ljetna temperatura iznosi oko 40 stepeni, dok srednja prosječna temperatura obično iznosi 23,9 stepeni. To je zbog toga što je grad blizu pustinjskim dinama.

Dubai je jedan od sigurnijjih gradova na svijetu. Stopa kriminala je izuzetno niska, jer u grad mogu doći samo turisti ili oni koji imaju obezbijeđen posao i o svima se vodi opsežna dokumentacija.

Ako se ljubite u javnosti mogu vas uhapsiti. 2010. godine jedan par je proveo mjesec dana u zatvoru, nakon što su ih vidjeli da se ljube u restoranu.

Burdž Kalifa, sa svojih 868 metara visine i 160 spratova, predstavlja vrhunac uspjeha inžinjera, arhitekata i građevinskih radnika. Noćenje u hotelu košta 2000 $, a privatna posluga je dostupna svakom gostu 24 sata dnevno. Ova zgrada sama drži nekoliko rekorda koji su zabilježeni u Ginisovoj knjizi rekorda. Najviša zgrada na svijetu, najviši bazen na svijetu, najviše pozicionirana bolnica na svijetu, a u ovoj zgradi se nalazi i najbrži lift na svijetu koji vas od temelja do vrha zgrade doveze za 58 sekundi.

U zakon je ugrađeno da se u Dubaiju ne smiju napraviti dva ista nebodera (ukoliko nisu tzv. tornjevi blizanci)

Dubai je rekorder i u nekim drugim stvarima poput visine jarbola za zastavu. Ovaj jarbol na kojem se ponosno vihori zastava UAE visok je 168 metara, a za njegovu izgradnju utrošeno je osam miliona evra.

Terminal 3 na DuBai International Airport je najveći terminal u svijetu, a druga zgrada po redu u svijetu kada je riječ o površini.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ne odustajte od trčanja ni tokom hladnijih dana

Radio Brčko

Vrijednost najveće kolekcije viskija preko 10 miliona dolara

Radio Brčko

Četiri zdravstvene tegobe koje liječi propolis

Radio Brčko