RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

U novosadskim školama zabranjeni navijački simboli

Zabranjeno unošenje navijačkih rekvizita i odjeće sa simbolima sportskih klubova – glasi preporuka koju je juče usvojilo Koordinaciono tijelo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu.

Za primjenu ove preporuke biće zaduženi direktori osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu.

Kako je za Tanjug izjavila predstavnik Opštinskog Savjeta roditelja Grada Novog Sada u Koordinacionom tijelu, Dragana Ćorić, ova mjera je predložena u cilju poboljšanja bezbjednosti učenika.

“Navedena mera je predložena kao mera prevencije budućih nasilnih inicidenata i predloženo je da se to uvrsti ako već nije u okviru kodeksa oblačenja i ponašanja učenika u školama. Možda deluje kao mali pomak, ali ovo je ono što mi kao Koordinaciono telo možemo da radimo u okviru nadležnosti – da predlažemo i iniciramo mere prevencije nasilja, a sve u cilju poboljšanja bezbednosti učenika u školama na teritoriji Novog Sada”, navela je Ćorić, koja je i predstavnik Udruženja “Roditelj”.

Predsjednik tog Koordinacionog tijela i član Gradskog vijeća za obrazovanje Vladimir Jelić, u izjavi za Tanjug pojašnjava da je ova Preporuka u skladu sa Zakonom o obrazovanju, statutima škola i pravilnicima.

Naglašava i da navijačkim simbolima nije mjesto u školi.

“Zbog toga što smo svi svedoci da su takvi rekviziti često razlog za svađu i sukobe između pojedinih učenika, a koji se često završe i nasiljem, tražimo od škola da opominju decu i ne dozvole unos navijačkih simbola”, naveo je Jelić.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sahranjen Đorđe Balašević

Radio Brčko

Novi Sad u blokadi zbog hakerskog napada

Radio Brčko

Na dan sahrane Đorđa Balaševića biće proglašen Dan žalosti u Novom Sadu

Radio Brčko