RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Дрина заслужује да буде на листи Унеска

Ријека Дрина заслужује да буде прво природно добро БиХ на листи свјетске баштине Унеска, сматра капетан Ненад Радовић, који овом ријеком плови више од 12 година.

“Нисмо довољно посветили пажње екологији Дрине и на томе морамо радити – она зна да узврати љепотом”, рекао је Радовић.

Он је додао да ову ријеку посјећују многи туристи, те да у посљедње вријеме највише гости долази из Америке, Њемачке и Холандије.

“На нама је да учинимо да Дрина остане чиста, а она ће да узврати својом љепотом, која је изузетна. Њена зелена боја и окружење су ме опчинили и ево већ 12 година пловим Дрином”, навео је Радовић, који је ову ријеку поново открио након боравка на мору, гдје је провео радни вијек.

Предсједник Рибарског удружења “Дринска језера” Александар Којић истакао је да је Дрина једна од најљепших ријека у БиХ, па и на Балкану.

“Ако нека ријека у БиХ заслужује да се прогласи националним добром и стави под заштиту Унеска, онда је то Дрина. Ова ријека је богата рибом, а пружа и огромне потенцијале за развој спортског риболовног туризма”, каже Којић.

Гледајући са еколошког аспекта, наводи он, Дрина је једна од најчистијих ријека у БиХ.

Уочи састанка о номинацији и успостављању прекограничног Резервата биосфере “Дрина” у сарадњи са Министарством заштите животне средине Србије који је одржан 25. априла у Бањалуци, виши стручни сарадник за заштиту природе у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Жељка Стојчић рекла је да је успостављање прекограничног Резервата биосфере “Дрина” значајно за Српску и БиХ јер до сада ниједно природно добро из БиХ није увршетно на листу свјетске природне баштине Унеска.

Стојчићева је тада подсјетила да Српска већ има два заштићена подручја на привременој листи потенцијалних добара, погодних за упис на листу свјетске баштине Унеска, прашуму Перућицу у Националном парку “Сутјеска” и прашуму Јањ.

“Ово је први пут да покрећемо иницијативу за успостављање прекограничног заштићеног подручја, чиме се отварају бројне могућности за Српску и БиХ”, истакла је Стојчићева и подсјетила да је просторним плановима Србије и Републике Српске планирано успостављање Резервата биосфере “Дрина”, који проглашава Унеско.

Према њеним ријечима, Национални парк “Дрина” одликује се изузетним природним вриједностима и пружа бројне могућности за развој туризма, науке, те понуде културних и природних вриједности.

Помоћник министра заштите животне средине Србије Јасмина Јовић појаснила је да би у састав Резервата биосфере “Дрина”, као прекограничног заштићеног подручја, требало да уђу већ заштићена подручја у Србији, и то Национални парк “Тара”, паркови природе “Мокра Гора” и “Заовине”, а на подручју Републике Српске Национални парк “Дрина”.

Извор: Срна

Фото: Панакомп

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Za integrisano upravljanje koridorom rijeka Save i Drine 30 miliona evra

Radio Brčko

Nastavlja se rast vodostaja Bosne i Drine

Radio Brčko