RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

U Tokiju organizovana manifestacija “U sjećanje na Jadranku Stojaković”

U Ambasadi BiH u Tokiju organizovana je kulturno-umjetnička manifestacija “U sjećanje na Jadranku Stojaković” u spomen na lik i stvaralačko djelo preminule kantautorke, koja je okupila vrhunske japanske muzičare, pjevače, tekstopisce i umjetnike.

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan je podsjetio da je svrha organizacije ovog događaja sjećanje na velika umjetnička dostignuća Stojakovićeve i na njenu plemenitu ličnost koja je ostavila snažan pečat na mnoge generacije na području bivše Jugoslavije, ali i Japana.

“Ovom prilikom, apostrofirana je njena neprocjenjiva vrijednost u ulozi našeg najboljeg kulturnog ambasadora u Japanu, te istaknute zasluge za uspostavljanje trajne i neraskidive veze između naše dvije zemlje”, istakao je Berjan, dodajući da je Stojakovićeva provela više od 20 godina u Japanu.

Ambasador je naglasio da je mlađim generacijama ostavljeno u nasljeđe da sačuvaju uspomenu na Stojakovićevu, izvanrednu umjetnicu koja i dalje živi kroz pjesme u srcima i mislima svih onih koji su je voljeli i poštovali njeno muzičko stvaralaštvo.

Ambasador Japana za zapadni Balkan Kuhiniko Kavazu naglasio je da je Stojakovićeva privlačila mnogo pažnje u Japanu, da je imala mnogo prijatelja i obožavalaca, te da je upravo ona bila ta koja je izgradila most koji spaja dvije zemlje i dvije kulture, što je umnogome doprinijelo sadašnjem prijateljstvu dvije zemlje.

Ambasador Kavazu je podsjetio i na brojne projekte iz oblasti kulture u BiH koje je finansirala japanska vlada.

Uz vizuelnu prezentaciju života i rada ove kantautorke, o njoj je govorila Ajumi Tomori, poznati japanski tekstopisac i prijateljica Jadranke Stojaković, dok su se japanski muzičari, koji su nastupali na koncertima sa Stojakovićevom širom bivše Jugoslavije i Japana, prisjetili zanimljivih priča i doživljaja iz perioda njihovog druženja.

U drugom dijelu programa održan je koncert poznatih, ali i onih neobjavljenih pjesama Jadranke Stojaković, što je izazvalo mnoštvo emocija među prisutnima.

U prostorijama Ambasade je upriličena je i izložba slika Jadranke Stojaković, koja je osim za muziku, bila izuzetno nadarena i za slikanje.

Kompletan program sa snimanja će se premijerno emitovati 24. jula u Japanu i BiH, što ima i simbolični karakter s obzirom da je tog datuma rođendan Jadranke Stojaković.

Organizacija ove manifestacije, koja je održana juče, izuzetno je značajna za dalje povezivanje kultura i jačanje prijateljskih veza sa Japanom.

Jadranka Stojaković je preminula 3. maja 2016. godine i sahranjena je u Banjaluci.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Na otvaranju Olimpijskih igara manje od 1.000 zvanica

Radio Brčko

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka danas u Tokiju trči za prvu olimpijsku medalju

Radio Brčko

Japan: Jači zemljotres u blizini Tokija, ima povrijeđenih i materijalne štete

Radio Brčko