Magazin

Упознајте Тејлор и Брета из Калифорније, дигиталне номаде који путују Босном и Херцеговином

Новинар из Мостара Алија Лизде на свом Фејзбук профилу објавиио је занимљиву причу о Тејлору и Брет из Калифорније, дигиталним номадима који путују Босном и Херцегвином.

Он је Американку и Американца срео у граду на Неретви, те објавио занимљиву причу о њима са неколико пригодних фотографија.

Објаву Алије Лизде преносимо у цијелости:

“Упознајте Тејлор и Брет из Сан Диега, Калифорнија.

Тејлор је дигитални номад, иначе је по занимању УX десигнер.

Зашто би нам ови људи требали бити интересантни? Два су кључна разлога! Туризам и ИТ знање! Фокус па и стратешки приступ будуће власти мора бити на овој групи људи због туризма и знања које ове групе доносе са собом.

Туризам: Дигитални номади су људи који раде на путу, обављају посао неовисно о мјесту рада и баве се претежно дигиталним технологијама.

Ради се о људима са високим примањима, дакле нису нискобуџетни туристи који мало троше. Битна им је лијепа локација, садржај у околини којој бораве и наравно брз интернет.

Дигитални номади путују током цијеле године што је врло битно за наш туризам јер фокус не би био само на љетним мјесецима.

Није довољно ослонити се само на друштвене мреже и препустити појединцима да раде промоцију БиХ као пожељне дестинације за дигиталне номаде, то мора бити стратешки циљ ХНК!

Мостар је већ препознатљив по томе да је велики број људи запослен у информатичком сектору и доста јаком факултету информацијских технологија.

Ипак, огромна је конкуренција у другим већим градовима широм БиХ, због чега Мостар остаје без свог драгоцјеног ресурса, а то су млади школовани људи.

Изградњом информацијских центара у сарадњи са великим ИТ фирмама из Херцеговине гдје би пружили прилику нашим људима да упознају, размјењују искуства и сарађују са дигиталним номадима који долазе у наше крајеве, обогатили би знање наших стручњака, створили евентуално нова радна мјеста а у исто вријеме понудили додатни садржај дигиталним номадима да дуже остану у Херцеговини.

Брет је чак успио да скочи са Старог моста током свог боравка, и са великом тугом у срцу и болом у костима напустио Мостар. Наредна дестинација је Сарајево али ће се свакако поново вратити у наш крај.

Извор: радиосарајево.ба

Фото: радиосарајево.ба

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!