Svijet

Erdogan i Putin sutra se sastaju u Sočiju

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u petak će doći u jednodnevnu posjetu ruskom obalskom gradu Sočiju da bi se sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o bilateralnim vezama i međunarodnim pitanjima.

Erdogan i Putin sastaće se lično drugi put u 17 dana. Prethodno su se sastali u glavnom gradu Irana Teheranu, na trilateralnom sastanku s predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem.

Lideri su se okupili na 7. samitu u Astana formatu kako bi razgovarali o nedavnim dešavanjima u Siriji, borbi protiv terorističkih grupa koje predstavljaju prijetnju regionalnoj sigurnosti, posebno YPG/PKK i ISIS, kao i o humanitarnoj situaciji i dobrovoljnom povratku Sirijaca. Tokom sastanka 19. jula osudili su pojačano prisustvo i aktivnosti terorističkih grupa i njihovih podružnica pod različitim nazivima u raznim dijelovima Sirije.

Turska neprestano naglašava svoju odlučnost da iskorijeni terorističke organizacije, uključujući ISIS i PKK, zajedno sa sirijskim ogrankom YPG, koje prijete bezbjednosti u Siriji.

Turska je najavila mogućnost pokretanja još jedne antiterorističke operacije u sjevernoj Siriji, nakon niza operacija pokrenutih posljednjih godina.

Osim o Siriji, Erdogan i Putin razgovaraće i o rusko-ukrajinskom ratu, koji traje već šesti mjesec.

Zahvaljujući diplomatskim naporima Turkiye da deblokira izvoz žita iz Ukrajine, prvi brod sa žitom koji je napustio ukrajinsku luku u ratu prošao je kroz turske moreuze, nakon obavljenih kontrola u Istanbulu u srijedu, na putu za Liban. Mnogi vjeruju da je ova isporuka pomoć za ublažavanje globalne prehrambene krize.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula istorijski sporazum o ponovnom otvaranju tri ukrajinske luke za izvoz žitarica koji je bio u zastoju mjesecima, a u pitanju su Odesa, Černomorsk i Južni.

Teretni brod “Razoni” pod zastavom Sijera Leona, natovaren s više od 26.500 tona kukuruza, prvi je brod natovaren žitom koji je napustio ukrajinsku luku Odesa, a nakon što je dobio dozvolu u Istanbulu, nastavlja plovidbu prema konačnom odredištu, libanskoj luci Tripoli.

Erdogan i Putin će na sastanku procijeniti bilateralne odnose, fokusirajući se na područja ekonomije, trgovine i energetike koja predstavljaju pokretačku snagu tursko-ruskih veza.

Lideri će i razmijeniti mišljenja o mogućim koracima za jačanje bilateralne saradnje.

Izvor: N1

Foto: N1

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button