RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Усамљеност убрзава старење више него цигарете и физичка неактивност

Британски и кинески стурчњаци открили су важан разлог који доприноси бржем старењу много више од физичке неактивности и цигарета, а то је, како наводе, усамљеност.

“Сазнали смо да психолошки чиниоци као што су усамљеност и осјећај када неко каже да се несрећан додају до 1,65 година биолошкој доби, што има исти ефекат на здравље као пушење 15 цигарета дневно”, показало је истраживање објављено у часпису “Ејдззинг”.

Усамљеност није само проблем менталног здравља, показала је најановија студија који су спровели стручњаци британског Универзитета Станфорд и кинеског у Хонг Конгу.

Управо због те усамљености дословно брже старимо, навели су стручњаци и додали да не изненађује што је од појаве пандемије број људи који осећају усамљеност порастао за 7,2 одсто међу одраслом популацијом.

Стручњаци додају да су зимски мјесеци период када се највећи број људи осјећа усамљено и несрећно.

Како преноси “Сан” ниво усамљености у Великој Британији полако расте од пролећа 2020. а између априла и маја пет посто људи, што је око 2,6 милиона одраслих рекло је да се осјећа усамљено “често” или “увијек”.

Како додају, проблем је и у томе што је сада дошао ред на други талас потешкоћа на пољу менталног здравља који је погоршан осјећајем да смо у перманентној кризи.

Извор: Независне

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.