RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Велика понуда предмета са Титовим ликом на интернету, цијене од 50 до 10.000 КМ

Да је сјећање на Јосипа Броза Тита и даље живо у Босни и Херцеговини, показују бројне бисте, књиге и разни предмети који се по прилично високим цијенама купују и продају путем овдашњих огласника и на интернету!

Тако једна од понуђених бронзаних биста Броза кошта невјероватних 10.000 КМ, а продаје је један становник Витеза.

– Биста је изливена, а њена висина је 62, ширина 45 центиметара – наводи овај продавац.

На интернету један Бањалучанин за 1.950 КМ продаје рељеф Тита, који је 1974. године урадио словеначки вајар Марјан Кершић.

– Аутор је словеначки кипар социјализма и ради се о предлошку за израду Титових рељефа – наводи овај продавац, док његов колега из Приједора за 200 КМ продаје очуван бакарни Титов профил, рађен педесетих година прошлог вијека.

У БиХ се продају и бројне умјетничке слике и портрети Тита који достижу цијену и до 2.000 КМ, а један од њихових продаваца каже да је цијена права ситница, „јер лик на слици вриједи више од саме слике”

Такође, у понуди су и бројни златни и сребрни новчићи са Брозовим ликом који се продају по цијени од 50 до 500 КМ, Титове плакете, грамофонске плоче с његовим говорима, монографије, разне књиге, медаље, значке, таписерије и гоблени, новчанице, поштанске марке. Продају се чак и послужавници са Титовим ликом, постери и календари, привјесци, фигуре, вазе, заставице, разгледнице, беџеви, разни сувенири …

За само 50 КМ у Сребренику се продаје фотографија Тита и Јованке са Брозовим оригиналним потписом, а нуди се чак и чахура топовске гранате, испаљене током посљедње почасне паљбе Јосипу Брозу на сахрани у Београду 1980. године.

– Цијена је 190 КМ и чахура је пронађена 1993. године у једном градићу у БиХ – наводи продавац.

Саговорници СрпскаKафе-а из удружења антифашиста и НОР-а кажу да су књиге и други предмети са ликом Тита и даље популарни и имају одређену вриједност, јер се у ондашњој Југославије боље и љепше живјело.

– Тито је био велики човјек. То показује и присуство бројних свјетских државника који су му дошли на сахрану. Био је позната и свјетски цијењена личност за разлику од данашњих наших лидера које готово нико не познаје. Док су онда сви чули за Југославију, сада имате проблем да неком Европљанину или Американцу објасните гдје је Босна и Херцеговина – кажу наши саговорници.

Текст и фото преузети са: www.srpskacafe.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kinezi žele napraviti spomen-park Josipu Brozu Titu

Radio Brčko

Црна Гора за 80.000 евра продаје Титову “Јадранку”

Radio Brčko

Na današnji dan preminuo Josip Broz Tito

Radio Brčko