RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Zaljubljeni širom svijeta obilježavaju Valentinovo, dan posvećen ljubavi i romantici

Jedan od najromantičnijih blagdana u nizu mnogobrojnih blagdana je upravo Valentinovo koje slavimo 14. veljače svake godine.

Valentinovo simbolizira Dan zaljubljenih odnosno dan kada zaljubljeni parovi na romantičniji način iskazuju ljubav i pažnju svojim voljenima.

Valentinovo, Dan zaljubljenih ili Dan Svetog Valentina podsjeća nas na vrijednost ljubavi, pažnje i poštovanja. Dan zaljubljenih je dan kao stvoren da izrazimo svoje osjećaje onima koje volimo.

Ovaj praznik ljubavi nazvan je u čast ranokršćanskog sveca Valentina koji je živio u 3. stoljeću prije Krista. Najpopularnija priča o sv. Valentinu je ona u kojoj je on svećenik koji tajno vjenčava rimske vojnike s njihovim odabranicama.

Naime, tijekom vladavine rimskog cara Klaudija izdana je odredba prema kojoj je svakom rimskom vojniku zabranjena ženidba za koju se smatralo da će loše utjecati na borbenost. Iako su svi vojnici, a i svećenstvo, morali poštovati odredbu, Valentin se pobunio i počeo tajno vjenčavati mlade parove riskirajući pritom zatvor ili smrt. Upravo je javnim smaknućem, 14. veljače završio Valentinov život.

Iako je dan ljubavi i sreće postao dosta komercijalan blagdan sama poanta ovog blagdana je širenje ljubavi i romantike, što Valentinovo svrstava na listu najdražih blagdana.

Svima onima kojima je važna ljubav, pažnja, poštovanje i romantika želimo da današnji dan provedu upravo u tom duhu!

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.