RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Зашто је киви добар за наше здравље

Киви је воће које је посебно због свог специфичног изгледа, боје и укуса. Ова воћка је свој назив добила по истоименој птици која насељава Океанију, а поред тога што је укусан, киви је и веома здрав.

Чињеница је како према количини природних влакана киви иза себе оставља јабуку, према количини витамина Ц наранџу, а у категорији воћа богатог калијумом киви самоувјерено престиже чак и банану.

Мно­ги не зна­ју да је ки­ви јед­на од на­ј­здра­ви­јих на­ми­р­ни­ца. Одли­чан је извор ка­ли­ју­ма, вла­ка­на, ви­та­ми­на А и Е, због че­га има мно­штво здра­в­ствених пред­нос­ти, а ово су само нека од њих:

1. Ре­гу­ли­ше кр­в­ни притисак

Ки­ви је бо­гат извор еле­к­тро­ли­та ка­ли­ју­ма, ко­ји игра ва­жну уло­гу у одр­жа­ва­њу до­во­љ­не ко­ли­чи­не те­ч­нос­ти у тије­лу. Та­ко­ђе, ре­гу­ли­ше рад ср­ца и кр­в­ни при­ти­сак и су­про­т­ста­вља се не­га­ти­в­ним учи­н­ци­ма на­три­ју­ма.

2. Сни­жа­ва холестерол

Вла­к­на у ки­ви­ју мо­гу сма­њи­ти ни­во ло­шег (ЛДЛ) хо­ле­сте­ро­ла. Ка­ко сма­њу­је ни­во хо­ле­сте­ро­ла, та­ко сма­њу­је и ри­зик од на­стан­ка ср­ча­них бо­ле­сти и ср­ча­ног уда­ра. Пра­ви­лан унос ка­ли­ју­ма је кљу­чан за здра­во ср­це, а ки­ви је је­дан од на­ј­бо­љих изво­ра ка­ли­ју­ма.

3. Јача имунитет

Велика количина фолне киселине, поред витамина Ц, јача одбрамбени систем организма. Повећавају стварање бијелих и црвених крвних зрнаца, такођер и антитијела, која нас штите од вирусних обољења.

4. Помаже код затвора

Киви садржи доста влакана која спречавају настанак затвора, те се препоручује као намирница за здрав доручак. Може се комбиновати са другим воћем, јогуртом, кефиром, муслијем и сл.

5. Јача кости

Минерали који су присутни у кивију, нпр. магнезијум и калијум, јачају кости, зубе и нокте. Ови минерали помажу код зарастања костију услијед пријелома, а такође побољшавају функционисање нервног и мишићног система.

6. Ублажава нервозу и узнемиреност

Такође, идеалан је и у борби против стреса. Киви садржи доста влакана која спречавају настанак затвора и веома је добар за варење, превенира гастритис и помаже код гасова.

Извор: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Зашто је добро да се будимо раније

Radio Brčko

Pospanost i umor kao posljedice visokih temperatura

Radio Brčko

Прескакање доручка погубно за здравље и витку линију

Radio Brčko