RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Pospanost i umor kao posljedice visokih temperatura

Visoke temperature, neuobičajene za ovo doba godine, mogu, ali i ne moraju imati za posljedicu trajnije tegobe kod pacijenata. Anketirani građani Brčko distrikta, posebno mlađi, kažu da se ovih dana osjećaju pospano i umorno. Kronični bolesnici žale se na tlak, dok ima i onih koji osjećaju gastrointestinalne tegobe.

dr. Maksida Jašarević

U brčanskom Domu zdravlja kažu da za sada nema povećanog broja pacijenata, ali da se, ukoliko potraju temperature iznad prosjeka, mogu očekivati učestalije pojave viroza i prehlada. Prema riječima specijaliste obiteljske medicine Makside Jašarević početkom školske godine očekivano je bilo više djece s respiratornim infekcijama, dok je zadnjih dana bilo više pregleda kroničnih bolesnika, koji su se uglavnom žalili na stanja njihove osnovne bolesti. “Ima pacijenata koji kažu da su umorni i pospani, ali to nije ništa neočekivano. Imali smo slučajeve sporadičnih viroza i febrilnih stanja, upalnih procesa, ali ne možemo govoriti o nekom povećanom broju pacijenata” kaže dr.Jašarević.

Doktorica savjetuje građanima da na ovim vremenskim prelazima trebaju obratiti pažnju na dovoljan unos tečnosti, voća i povrća, kao i na održavanje higijene. Doktorica dalje  preporučuje slojevito odijevanje i redovito provjetravanje prostorija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kivi jača imunitet i savršen je za jesenju užinu

Radio Brčko

Намирнице које снижавају ниво лошег холестерола

Radio Brčko

Мјесец подизања свијести о сколиози: Шта родитељ треба да зна

Radio Brčko