RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Зашто жене старе брже од мушкараца

Чињеница је да жене старе брже од мушкараца, а за то постоји 5 озбиљних разлога:

Жене пате од стреса више од мушкараца

Жене су склоније менталним сломовима, посебно ако су везане за посао, каже др Џудит Мохринг. Осим тога, хормонска разлика је оно што све објашњава. Хормонске флуктуације су повезане са депресијом. Штавише, сезонски афективни поремећај више погађа жене него мушкарце. Стални стрес неминовно доводи до прераног старења.

Жене које су се породиле брже старе

Истраживања спроведена на Универзитету Џорџ Мејсон доказала је да трудноћа чини да жена изгледа 11 година старије. Ствар је у томе да жене које су родиле имају краће тјеломјере од оних које никада нису имале дјецу. Што су вам тјеломјери краћи, изгледате старије. Осим тога, стрес током трудноће није ријеткост, што такође убрзава процес старења.

Мушка кожа је дебља

Према дерматолозима, мушка кожа је 25 одсто дебља од женске коже. Проценат се може разликовати од особе до особе, али општа цифра остаје иста. Међутим, иако је на мушким лицима мање бора, оне које су ту су дубље од женских.

Нивои тестостерона су различити

Естроген је одговоран за младалачко женско лице, док је тестостерон типичан за мушкарце. Висок ниво тестостерона успорава старење. Иако естроген такође служи као хормон против старења, његова производња опада брже од производње тестостерона. Зато жене прве добију боре.

Менопауза узима свој данак

Губитак хормона током менопаузе убрзава процес старења. Када жене пролазе кроз менопаузу, њихова тијела престају да производе количину колагена као некада. Ово узрокује губитак еластичности коже.

Извор: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

„Ženski razgovori“ u Brčkom

Sanita Jerković Ibrahimović

Проблеми након отпуштања са болничког лијечења од ковида чешћи код жена

Radio Brčko

Brčko: U maju počinje realizacija projekta „Starenje i zdravlje“

Sanita Jerković Ibrahimović