RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Znate li koja je najoptimalnija temperatura za spavanje

Foto: Arhiva

Jedan od razloga česte nesanice je temperatura u prostoriji u kojoj spavate pa ukoliko ne možete utonuti u san probajte provjetriti prostoriju.

Važno je pobrinuti se da se temperatura zraka u vašoj spavaćoj sobi kreće između 20 i 25 stepeni jer je to ključno za dobar san. Naime, stručnjaci smatraju da u prostoriji u kojoj temperatura iznosi između 20 i 25 stepeni ćete najbolje spavati. Kvaliteta sna opada kad je temperatura niža i viša od preporučene.

Istraživanje je sprovedeno na Institutu Hinda i Arthus Marcus u SAD-u, a učesšće je uzelo 50 osobo u dobi od 65 i više godina. Oni su nosili monitore za praćenje sna u razdoblju od godinu i pol dana.

Grupa ljudi koja je učestvovala u istraživanju boravila je u Bostonu, obalnom gradu s toplim i vlažnim ljetima te hladnim i olujnim zimama. Rezultati istraživanja pokazali su da su učesnici najučinkovitije spavali kada je temperatura spavaće sobe bila između 20 i 25 stepeni, a najduže su spavali na temperaturi od 20 stepeni.

Kvalitet sna je opadao kako je temperatura rasla iznad 25 stepeni. Kako se temperatura povećavala na 30 stepeni, zabilježen je pad učinkovitosti spavanja za od 5 do 10 posto.

Izvor: klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.