RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Расте извоз у САД из БиХ

Извоз у Сједињене Америчке Државе је у првој половини ове године повећан, иако стручњаци сматрају да је на то једним дијелом утицала инфлација.

Наиме, извоз у једну од највећих свјетских економија ове године је повећан за неких 20 милиона КМ у односу на исти период прошле године.

Из Спољнотрговинске коморе БиХ су истакли за “Независне” да је у првој половини ове године укупан обим спољнотрговинске размјене између Босне и Херцеговине и САД износио 230.407.572 КМ.

“Укупан извоз из БиХ у САД у првом полугодишту 2023. године износио је 107.541.415 КМ. Укупан увоз из САД у БиХ износио је 122.866.157 КМ”, навели су из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Према њиховим ријечима, највише извезене вриједности у САД су робе царинске тарифе 93, и то оружје, муниција, њихови дијелови за 58,24 милиона КМ, те тарифе 94, намјештај, постељина, мадраци и слично за 10,72 милиона КМ.

“То је и тарифа 36 – експлозиви, пиротехнички производи за 7,84 милиона КМ. Са друге стране, највећа увезена вриједност јесте царинска тарифа 27, а то су минерална горива, минерална уља и њихови производи за 86,13 милиона КМ, тарифа 84 – нуклеарни реактори, котлови, машине и механички уређаји за 6,68 милиона КМ, те тарифа 36 – експлозиви, пиротехнички производи 4,84 милиона КМ”, казали су из СТК БиХ.

Додали су да је у истом периоду претходне године укупан извоз у САД износио 85.724.476 милиона КМ, док је увоз у БиХ у посматраном периоду износио 120.973.028 КМ.

Економиста Игор Гавран сматра да инфлација сигурно има значајну улогу у повећању вриједности извоза, али у конкретном случају САД можда још и више њихова растућа тражња за оружјем и муницијом.

“Познато је да празне властите залихе које су ограничене ради снабдијевања оружјем и муницијом Украјине и због тога морају куповати више извана како би ова издвајања надомјестили. Нажалост, не видим позитивне промјене у нашем извозу изван ове категорије и изван ефеката инфлације”, казао је Гавран за “Независне новине”.

Истакао је да је тешко очекивати да БиХ може много тога понудити за извоз у САД, али сигурно нам адути могу бити једино висококвалитетни производи.

“Својевремено смо у извозу малина у САД предњачили и били међу водећим у свијету, дакле сигурно имамо потенцијал, али је тешко идентификовати који конкретан производ је наша могућа сљедећа велика прилика. Мислим да ипак прије свега треба да користимо прилике ближих тржишта гдје имамо реално веће шансе иако никако не треба запостављати ни америчко”, нагласио је Гавран.

Славиша Раковић, економски аналитичар, рекао је да су показатељи у порасту, иако се дио може приписати и расту цијена на тржишту, нарочито када је у питању гориво.

“Радити извоз за САД није лако јер се ради о огромном и захтјевном тржишту. У бившој држави то су радили само највећи, али ни тада резултати нису били импресивни. Ако бисмо реално процјењивали потенцијал бх. привреде, има више шанси на Блиском и Средњем истоку и у Африци ако се већ траже могућности за повећање извоза и диверсификацју тржишта”, појаснио је Раковић.

Извор: Независне

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!