RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Pjesma dana

Analiza umA predstavlja svoj album !

Rock album pod nazivom „Analiza umA“ istoimene grupe nastajao je u periodu od 2012. godine, ali vrijeme ovdje nije igralo ulogu jer „zadovoljiti osobna očekivanja“ bila je jedina misao kojom su se Analizatori vodili. Iako se ponekad radilo u okvirima skromnih mogućnosti, ono čega nikad nije nedostajalo, kažu iz benda, upravo su entuzijazam i ljubav prema muzici. Kako im se za zajedničko muziciranje rijetko pruži prilika, kako kaže osnivač benda Marko Pavić, zbog „cvata kapitalizma u kojem srednja klasa mora raditi i po tri posla da bi mogla pristojno živjeti“, bio je primoran da većinu instrumenata i vokala u studiju snimi sam, a upravo je i to razlog koji je odredio ovaj pomalo naivno – garažni zvuk albuma benda koji nije formiran kao klasičan rock bend od nekoliko članova, već za svaku poziciju postoje barem dva člana.

Pod uticajem Atomaca, Majki, Azre, EKV-a, Smaka i Zabranjenog pušenja nastalo je 14 pjesama na prvencu kojima su inspiracija međuljudski odnosi, gubljenje moralnih vrijednosti i prelaženja granica koje često povrjeđuju ljudsko dostojanstvo.

„Ironija je pjesma koja govori o današnjem modernom društvu i vremenu, koje je moja omiljena grupa Atomsko sklonište davno prorekla i čiji sam stih citirao „Oni što dolaze za nama, sklapat će prijateljstva i putem kućnog kompjutera“…, a materijalizam nije ono što nas čini srećnima, nego pravi i iskreni ljudi uz koje možemo uživati u tome što imamo, a bez njih to jednostavno ne vidimo. „Ona“ je inspirisana istinitom pričom beskućnika koji je sve izgubio, ali puno i dobio – otvoren pogled na mnoge nove divne stvari i ljudske osobine koje do tada nije primjećivao. Iskreno se nadam, da će skorije vrijeme donijeti novu inspiraciju, da svi zajedno pjevamo o srećnoj ljubavi, pticama i cvijeću.“ (Marko Pavić)

Za video spotove zaslužni su Lazeta Media za pjesmu „Moje sjećanje“ te Rudi Katuša za pjesme „Ironija“ i „Gledaj“. Sve je ostale spotove snimio i montirao Željko Sarić, koji je takođe odsvirao i snimio akustičnu gitaru u pjesmi „Buđenje“ koji svojom profinjenom kritikom budi inat i izvlači ono najbolje iz muzike. Semjuel Dedić – Semko pojavljuje se kao bubnjar na spotovima pjesama „Most“, „Jedina“, „Ironija“ i „Ona“. Nikola Brčić svira bubnjeve na spotu za pjesmu „Buđenje“, a Ivana Marijan tajna je koju će Analizatori otkriti tek na sljedećem albumu. Za sada je otpjevala prateće vokale u pjesmama „Analiza umA“ i „Gledaj“ te svirala bas u spotu za pjesmu „Analiza umA“. Vojkan Runjaić osmislio je i odsvirao sve solo gitare, osim na pjesmi „Analiza umA“ na kojoj je solo odsvirao Dalibor Tasić uz vokal Saše Amića Slasha koji je pjevao i pjesmu „Pred tobom“. Michaela Sotele pjeva u pjesmi „Moje sjećanje“, a za klavijature u pjesmama „Jedina“. „Buđenje“ i „Moje sjećanje“ zaslužan je Josip Mihaljević. Mišo Krpo odsvirao je bas gitaru u pjesmi „Buđenje“, a Dario Visković – Crni snimio je bas gitaru na pjesmi „Drolja“, a pojavljuje se i u spotovima „Most“, „Jedina“, „Ironija“ i „Gledaj“ na kojima svira takođe bas gitaru, a od samog je početka prisutan kao prijatelj i dobronamjerni kritičar.

Album je snimljen u studiju AnTon by Anto Pavić i studiju Rox by Vojkan Runjaić, za mix i mastering zaslužan je studio Rox – Frankfurt Music Academy, muzički producenti su Vojkan Runjaić i Marko Pavić, design je napravio Željko Sarić, a logo Robert Duspara. Debitantsko izdanje Analize umA uredio je Davor Franjić.

Izvor:Dallas Records

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.