RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Britanci tvrde: Hrvatska skuplja od Turske, Španije, Bugarske…

Britanski turisti ove godine zbog neizvjesnosti oko izlaska iz Europske unije odgađaju odluku o rezervaciji godišnjeg odmora, što je neke destinacije navelo na snižavanje cijena kako bi privukli goste.

Cijene su pale u nekim među Britancima popularnim destinacijama u Španjiji, Kipru i Bugarskoj. No u Hrvatskoj, konkretno Zadru, koji je također već više godinama popularan među Britancima, cijene su porasle, a on je ujedno i najskuplja destinacija od ukupno njih šest čije cijene je uspoređivao britanski The Sun, najprodavanije novine u Velikoj Britaniji.

Najveći pad cijena imala je Mallorca gdje je cijena odmora od sedmicu dana za četveročlanu porodicu pala za 21,6 posto, na oko 2.700 britanskih funti. U to je uključen boravak, ali i ručkovi, večere, pića i slično.

Nešto manji pad, ali i niže cijene, ima Costa Del Sol, također u Španjiji, gdje su troškovi za sedmicu dana pali za 17,7 posto, na 2.041 funtu.

Kipar također pokušava sniženjem cijena privući Britance pa su tako u Pafosu cijene za ovu sezonu 10,5 posto niže nego 2018. pa bi sedmica dana odmora u toj destinaciji četveročlanu porodicu koštao 2.378 funti.

Među odabranim destinacijama najjeftinija je “Sunny Beach” u Bugarskoj gdje je sedmica dana 1.912 eura, ali su i oni snizili cijene u odnosu na prošlu godinu i to za 9,7 posto.

Turska koja se nakon političkih turbulencija snažno počela vraćati na tržište ima rast cijena, te se u Marmarisu sedmica dana može provesti za 2286 eura, što je rast od 4,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Najskuplja i s najvećim rastom cijene je Hrvatska, odnosno Zadar, gdje sedmica dana za četveročlanu porodicu prema izračunu The Suna, košta 3.188 eura, što je rast od 12,7 posto u odnosu na prošlu godinu, prenosi Index.

Očito da u Hrvatskoj ne postoji strah od pada broja britanskih turista, ili se očekuje da će ih nadomjestiti gosti iz nekih drugih zemalja. Hrvatska je imala snažan rast broja gostiju iz Velike Britanije, pa je samo u razdoblju od 2011. do 2016. njihov broj porastao za 260, na 640 hiljada.

Izvor: Radio Sarajevo

Foto: Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Plenković: Vodoinstalater koji se vrati iz Njemačke mogao bi dobiti 200.000 kuna

Radio Brčko

Sport: Velika podrška navijača u Rotterdamu: Hrvatska i Španija u borbi za zlato u Ligi nacija

Vladimir Matijević

Seizmolog Ivan Brlek nakon zemljotresa u Petrinji: Građani BiH nemaju razloga za zabrinutost

Radio Brčko