RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Četrdeset posto žena u medijima doživjelo neku vrstu seksualnog uznemiravanja

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izvijestio je u utorak kako su u sklopu borbe protiv seksualnog uznemiravanja u hrvatskim redakcijama pokrenuli anketu koja će biti polazište za daljnje aktivnosti.

Četrdeset posto žena koje se bave medijima doživjelo je neku vrstu seksualnog uznemiravanja na radnome mjestu, pokazalo je istraživanje Svjetskog udruženja izdavača (WAN-IFRA). Osamdeset posto slučajeva seksualnog uznemiravanja ostaje neprijavljeno, uglavnom zbog straha od negativnog utjecaja, straha od gubitka posla, straha da im se ne vjeruje ili straha od odmazde, zaključuju u SNH.

”Sindikat novinara Hrvatske već je upozoravao na lošu regulativu i slabu zaštitu i podršku žrtvama seksualnog uznemiravanja u redakcijama. Nastavljamo borbu te vas pozivamo da ispunite anketu na linku: https://s.surveyplanet.com/mvstq457”, navode u SNH.

Iz te novinarske strukovne organizacije podsjećaju i na kampanju #ženeujavnomprostoru pokrenute prije nekoliko mjeseci koja je pokazala s čime se žene suočavaju na radnome mjestu i u svakodnevnom životu te koliko su zapravo izložene seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju. Zajednički nazivnik većine svjedočanstava u Hrvatskoj je manjak podrške. Podrška je izostala i kada se uznemiravanje događalo i nakon što su svjedočile, prenosi Hina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Hrvatskoj novo proteinsko cjepivo krajem veljače

Radio Brčko

Hrvatska ispunila sve uvjete za pristupanje Šengenu

Radio Brčko

U BiH 93,8 odsto žena samostalno obavlja sve kućne poslove

Radio Brčko