RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Grlić Radman i Dačić: Suradnja Hrvatske i Srbije u interesu je obje države

Šefovi diplomacije Hrvatske i Srbije Goran Grlić Radman i Ivica Dačić dogovorili su u subotu korake koje treba poduzeti za pripremu njihova bilateralnog susreta, čiji je cilj smanjiti razlike u pogledima na prošlost i otvorenim pitanjima jer je suradnja u interesu obje države.

Grlić Radman i Ivica Dačić sa suradnicima sastali su se u subotu u Subotici, gdje su gosti tradicijske pokladne manifestacije „Velikoga prela“ koju bunjevački Hrvati u Bačkoj svakoga siječnja priređuju od 1879. godine.

Njihov razgovor nastavak je bilateralih susreta nakon posjeta srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića Zagrebu početkom siječnja, te izravnog susreta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na marginama foruma u Davosu, navodi Hina.

Upravo će dogovor Vučića i Plenkovića biti „najveći pozitivan poticaj i okvir za dalju suradnju i predstojeće razgovore“, rekao je novinarima Dačić nakon susreta s hrvatskim kolegom.

I Grlić Radman i Dačić istaknuli su da dvije strane imaju različite poglede na prošlost, ali su poručili da će stručni timovi dva resorna ministarstva narednih mjeseci pripremiti platformu za njihov bilateralni sastanak.

Cilj tog susreta je da se „operativno i konkretno“ utvrdi šta je potrebno učiniti za daljnji razvoj i unaprjeđenje odnosa Srbije i Hrvatske, „prije svega što bi od toga bilo najbolje za građane, države i narode“.

Dačić je rekao da „postoji niz pitanja“ oko kojih se Srbija i Hrvatska ne slažu.

“Smatramo da, bez obzira što sigurno mislimo različito o nekim pitanjima iz naše prošlosti, moramo tražiti načine i mehanizme za suradnju”, istaknuo je Dačić, najavljujući niz sastanaka kako bi se analiziralo stanje i odredilo što i kako dvije strane mogu konkretno napraviti za daljnji razvoj odnosa.

„U interesu građana moramo raditi i surađivati jer politika je izuzetno odgovorna disciplina, a naši građani očekuju upravo unaprjeđenje odnosa, dobrosusjedske odnose“, rekao je Grlić Radman.

On je naglasio da je to “manifestacija političke zrelosti, osobito u sadašnjem trenutku kriznih situacija u okruženju”.

Grlić Radman je potvrdio Dačićevu ocjenu da postoje različiti pogledi, ali je istaknuo da se „različitosti moraju reducirati ako je to u zajedničkom interesu“.

Istaknuvši da je Hrvatskoj u interesu pomoći i podržati Srbiju na europskom putu, poručio je da se prije toga moraju riješiti neke stvari iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, poput vladavine prava, pitanja nestalih i hrvatskih zatočenika u logorima u Srbiji početkom devedesetih, procesuiranje ratnih zločina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dvoje, od četvero djece koje je otac bacio s prvog kata – teže ozlijeđeno

Radio Brčko

Vučić: Srbija od novembra ostaje bez ruske nafte, region će možda ostati bez struje

Radio Brčko

Dva nova potresa u središnjoj Hrvatskoj

Radio Brčko