Region

Crna Gora: Za deset mjeseci 2022. izvoz porastao za skoro 70 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za deset mjeseci, prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku (MONSTAT), iznosila je 3,52 milijarde eura, što je 47,9 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Iz MONSTAT-a je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 576,6 miliona eura, što je 69,9 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 44,2 odsto i iznosio je 2,94 milijarde eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19,6 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 16,6 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 174,1 milion eura, koje čine električna energija 140,2 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 577,3 miliona eura, koje čine drumska vozila od 180,6 miliona eura, električne mašine, aparati i uređaji 115,5 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 115,3 miliona eura, Švajcarska sa 105,3 miliona i Bosna i Hercegovina sa 74,7 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 506,9 milion eura, Kina 270,1 milion i Grčka 247,4 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

(bhrt.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!