RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Облици родно заснованог насиља тема данашњег округлог стола одржаног у Брчком

Комисије за равнправност полова и заштиту људских права у Скупштини Брчко дистрикта у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а организовали су данас радионицу са темом Облици родно заснованог насиља са посебним освртом на анализу и мјере заштите од сексуалног узнемиравања.

Свака трећа од десет жена и дјевојчица у БиХ од своје 15 године живота доживи неки облик сексуалног узнемиравања, резултат је анализе о сексуалном узнемиравању жена у БиХ које је спровела мисија ОЕБС-а над више од 2.300 испитаница у доби од 18 до 74 године, речено је данас на радионици која је организована у склупу кампање „16 дана активитивизма против родног заснованог насиља“.

Лејла Мамут службеница ОЕБС-а у БиХ рекла је да је сексуално узнемиравање други најзаступљенији облик насиља над женама, гдје су најизложеније младе жене које немају стабилно запослење.

„Жене које припадају мањинским групама, оне које су повратнице или интерно расељена лица и сличне категорије, такође су жртве ове врсте насиља“, нагласила је Лејла Мамут, службеница за родна питања и питања младих при мисији ОЕБС-а у БиХ.

Према њеним ријечима само два посто жртава у БиХ пријави сексуално узнемиравање те да БиХ предњачи у малом броју пријава ове врсте насиља.

„Можемо промјенити кривичне законе који не третирају ову врсту насиља у БиХ. Према Закону о равноправности полова у нашој земљи сексуално узнемиравање је кривично дјело, али нажалост немамо усклађеност закона“, истакла је Мамут.

Предсједница Комисије за заштиту људских права у Скупштини Брчко дистрикта Милијана Симић истакла је да су уз помоћ ОЕБС-а успјели да у Брчком на једном мјесту расправљају о овој важној теми.

„Нама је циља да институције Брчко дистрикта успоставе боље механизме везане за пријаву самог сексуалног узнемиравања као и да их прилагоде особама у неповољном положају“, истакла је Симић нагласивши да ако нема пријављених случајева да они заисте и не постоје.

Ина Памукчић, предсједница Комисије за равноправност полова у Скупштини Брчко дистрикта, истакла је да су представници релевантних институција и НВО сектора разговарали данас о мјерама које су на снази као и о механизмима којима се може унаприједити ова тематика.

Под сексуалним узнемиравањем се подразумјевају нежељена полна понашања која нужно не укључују физички додир, а особу доводе у неугодан и понижавајући положај те изазивају осјећај срама. Кључни елемент је моћ, односно проводи га особа која је на моћнијој позицији од особе над којом се оно проводи. Оно се често дешава на послу, у пријатељским односима па и у склопу породице.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Počela kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

Radio Brčko

Bivši vaterpolista “Partizana” i “Crvene zvezde” priznao da je polno uznemiravao Nevesinjke

Radio Brčko

Četrdeset posto žena u medijima doživjelo neku vrstu seksualnog uznemiravanja

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!