RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Građani EU od sada mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj

Građanima Evropske unije od juče je omogućeno da kupuju poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj.

Istek moratorijuma na kupovinu poljoprivrednog zemljišta za državljane drugih zemalja EU ne bi trebalo da izazove veće ili skoro nikakve potrese na hrvatskom tržištu poljoprivrednih nekretnina, piše “Jutarnji list”.

Razloga za to je više, od činjenice da je dobar dio stranaca koji je želio kupiti zemlju to već učinio putem kompanija koje su osnovali u Hrvatskoj, do toga da je većina poljoprivrednih parcela usitnjena, pa veliki inostrani igrači, kojima za ozbiljan posao treba po nekoliko stotina hektara, ne mogu pronaći svoj interes.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović smatra da će u kontinentalnom dijelu vjerovatno doći do blage korekcije cijena iz, kako je rekao, psiholoških razloga, ali da to neće izazvati nikakve potrese na tržištu niti će doći do nekih velikih kupoprodaja.

On kaže da se problemi očekuje u priobalnom području, gdje su cijene poljoprivrednog zemljišta špekulativne i svi razmišljaju da će to sutra-prekosutra postati građevinsko zemljište.

Jakopović dodaje da postoji ozbiljan interes, pogotovo iz Austrije, za kupovinu šuma u sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Foto: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.