RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Ukidanje PDV-a na doniranu hranu olakšaće rad javnih kuhinja širom zemlje

Фото: Архив

Okončanje procedura oko izmjena Zakona o PDV-u, kojima se ukida PDV na doniranu hranu, željno očekuju u javnim kuhinjama širom Bosne i Hercegovine. To je ujedno bio i jedini konsenzus među bh. zvaničnicima. Broj korisnika se povećava, pa bez pomoći i donacija veliki broj javnih kuhinja ne bi mogao opstati. Očekuju da će mjera kojom se ukida PDV na doniranu hranu što prije biti operativna.

Preko 300 vekni hljeba, 25 kilograma mesa i kilogrami povrća potrebni su da “Mozaik prijateljstva” pripremi jedan obrok za brojne korisnike. Poznavajući trenutne cijene, da nema donacija takav poduhvat bi bio nemoguć, jer bi samo u jednom danu potrošili sredstva koja mjesečno imaju od Grada Banjaluke.

MIROSLAV SUBAŠIĆ, “Mozaik prijateljstva”, Banjaluka

“Mi imamo ukupan budžet 12.500 KM godišnje. Kad pogledate to na dnevnom nivou, treba vam samo 500 KM hljeba. Koliko god da je taj put težak i koliko god je  nevjerovatno da se može sve to napraviti, to nas je natjeralo da ne čekamo već da tražimo.”

Samo zahvaljujući donacijama u mogućnosti su podmiriti potrebe za hranom za oko 700 korisnika. Ukidanjem PDV-a na doniranu hranu vjeruju da će taj put biti mnogo lakši. Da je češće hrana koja je bila višak firmama koje se bave prehranom završavala u smeću, jer nije oslobođena PDV-a, kažu i u narodnoj kuhinji u Tuzli.

MENSURA HUSANOVIĆ, Narodna kuhinja “Imaret”, Tuzla

“Imali smo slučajeva, pitali su da li može da se donira hrana, zbog PDV-a. Na kraju, pristane ta firma da donira, ali je to uvijek bila manja količina u odnosu na ono šta su planirali. Tako da mi, u tom segmentu, očekujemo da će biti veće donacije.”

Veliki broj kompanija u Bosni i Hercegovini koje se bave trgovinom i proizvodnjom hrane do sada je bio destimulisan za veće količine, upravo zbog toga što im je doniranje predstavljalo trošak. Zbog toga velike količine hrane budu uništene, umjesto da se osigura obrok za najugroženije stanovništvo.

MAJA ARSLANAGIĆ, Udruženje Pomozi.ba

“Do sada je bio slučaj da se kompanijama zaista više isplatilo da unište hranu nego da je doniraju, a sada, nakon ukidanja PDV-a, to više nije slučaj. Vjerujem, odnosno znam da je veliki dio kompanija koje žele da budu društveno odgovorne, da pomognu svojoj lokalnoj zajednici, tako da sam sigurna da će se još veći broj kompanija okrenuti upravo ka tome da pomaže ljudima u potrebi.”

Za 638 korisnika narodne kuhinje Stari Grad u Sarajevu, kantonalne vlasti obezbjeđuju novac za obroke. Ukidanje PDV-a na donacije moglo bi koristiti korisnicima koji nisu evidentirani u socijalnim službama.

AMIR RADELJAŠ, upravnik Narodne kuhinje “Stari Grad”

“To su naši penzioneri ili ljudi koji imaju neke jednokratne pomoći. Njima izlazimo u susret, njima pomažemo, od tih donacija građana napravimo neke pakete koji mogu trajati sedam do deset dana – pet kila brašna, litar ulja, kafe, šećera, neka konzerva i to je to.”

Zbog nedovoljne količine hrane, ljude u potrebi iz ove kuhinje do sada su upućivali na socijalne službe kako bi bili uključeni u redovnu godišnju ishranu i pomoć. Veće donacije mogle bi da znače i manje potrebe za dodatnim troškovima iz javnog budžeta.

Izvor/foto: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Javna kuhinja u Distriktu funkcioniše i ove godine

Admir Kadrić

Tegeltija: Biće usvojen Zakon o PDV-u u formi koja će najviše pomoći privredi

Radio Brčko

BiH: Pri kraju rok za podnošenje PDV prijava ovjerenih kvalifikovanim elektronskim potpisom

Vladimir Matijević