RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Hrvatska: Hrana i piće skuplji za gotovo 20 odsto u odnosu na lani

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u septembru 12,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa je tako inflacija dostigla novi najviši nivo od kada Zavod za statistiku vodi te podatke.

Prethodno, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj bila je zabilježena u julu i avgustu ove godine, kada je iznosila po 12,3 odsto.

Cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnom nivou, te su u septembru bile u prosjeku više za 1,5 odsto u odnosu na avgust, dok su cijene u godišnjem prosjeku bile više za 8,6 odsto, navodi se u izvještaju Zavoda za statistiku.

Na godišnjem nivou porasle su sve kategorije, a najviše cijene hrane i bezalkoholnih pića, za 19,1 odsto.

Sa 17,3 odsto slijedi kategorija restorana i hotela, pa pokućstva, opreme za kuću i redovno održavanje kućanstva, koja bilježi skok od 15,7 odsto, a slijedi je kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, s rastom od 13,3 odsto.

Nadalje, cijene prevoza skočile su 12,3 odsto, raznih dobara i usluga za 10,7 odsto, odjeće i obuće za 10,1 odsto, u kategoriji rekreacije i kulture za 8,8 odsto, dok naprimjer alkoholna pića i duvan bilježe rast od 4,2 odsto.

Najblaži rast zabilježen je u kategoriji komunikacija, za 0,4 posto.

Na mjesečnom nivou, pokazala je statistika, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za 21,2 odsto, kategorija stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva skočila je za 2,9 odsto, dok su razna dobra i usluge poskupjeli za 2,6 odsto. S druge strane, prosječne cijene hrane i bezalkoholnih pića u septembru su u odnosu na avgust manje za 0,2 odsto, kategorija restorana i hotela bilježi pad cijena za 2,1 odsto, a prevoza za 0,7 odsto.

Posmatrano prema posebnim grupama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjem nivou ostvaren je u grupi Energija, za 17,7 odsto, što je doprinos porastu od 2,97 postotnih bodova, navode iz Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, prenose hrvatski mediji.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.