RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Hrvatska i Srbija o smrti afganistanske djevojčice

Hrvatska policija nije poštovala sporazum o readmisiji u slučaju prisilnog vraćanja porodice šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny, koja je poginula u željezničkoj nesreći 21. novembra na kolosijeku željezničke pruge Šid-Tovarnik.

Hrvatski i srbijanski mediji prenose informacije MUP-a Srbija prema kojima se ovo desilo neposredno nakon što su hrvatski policajci na silu pokušali da je vrate u Srbiju.

Šestogodišnja djevojčica iz Afganistana Medina Hussiny poginula je nakon što je na nju naletio voz, neposredno nakon što su njenu majku i još šestoro djece hrvatski policajci koji su ih presreli, natjerali da se vrate u Srbiju, usmjeravajući ih baterijskim lampama ka Srbiji, pokazujući im na taj način put kuda se trebaju kretati, sve do pruge gdje je djevojčicu udario voz.

MUP Srbije je u svom dopisu Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila naveo da su predstavnici Uprave granične policije predočili hrvatskoj strani na bilateralnom sastanku tim povodom svoj stav, da je obitelj poginule djevojčice prebačena u Srbiju iz Hrvatske suprotno sporazumu dvije zemlje.

Izvor: https://www.radiosarajevo.ba/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.