RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Хрватска тражи од Србије 1.396 особа због ратних злочина

На списку хрватских правосудних органа достављеном Србији налази се 1.396 имена особа које су оптужене или осуђене за ратне злочине, али се не наводи њихова националност, док списак српског тужилаштва садржи само 51 име, пише “Политика”.

Лист наводи да је овај списак предат српском Тужилаштву за ратне злочине у априлу прошле године и посљедњи је овакве врсте који је достављен српским правосудним органима.

На основу спискова се не може прецизно рећи колико има Срба, а колико Хрвата, јер су нека имена и презимена идентична код оба народа, али је несумњиво да међу њима има и Хрвата, попут Мирка Норца и Бранимира Главаша.

За разлику од списка хрватских правосудних органа, списак које је српско Тужилаштво за ратне злочине доставило Тужилаштву Хрватске далеко је краћи – свега 51 име, од чега је чак 50 оптужених, односно осуђених, хрватске националности.

Предсједник Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је да су од 1.396 имена са списка оптужених и осуђених за ратне злочине, који је достављен из Хрватске, њих 99 одсто Срби из Хрватске.

Он сматра да је надлежнима у Хрватској највише стало до споразума о процесуирању ратних злочинаца, јер они очекују да у њему буде прецизирано да Србија не може да користи регионалну надлежност за суђење у ратним злочинима, која сада постоји у законима који регулишу ову област.

“То је оно што Хрвате боли и због чега су правили много проблема Србији на досадашњем путу ка ЕУ. Један од приоритета им је да се изборе да наша земља не сме да суди хрватским држављанима. Чињеница да Србија може да процесуира `бранитеље` у Хрватској се оцењује као врло дрзак став наше земље”, наводи Штрбац.

Министри правде Србије и Хрватске Нела Кубуровић и Дражен Бошњаковић на састанку прошле седмице сагласили су се да ове спискове у потпуности треба ажурирати “како би се отклониле неусклађености”.

Они су разговарали о раду мјешовите комисије која има задатак да изради споразум о процесуирању учинилаца ратних злочина.

“Политика” напомиње да није познато какве “неусклађености” постоје између српских и хрватских спискова, као што се не зна ни шта ће и на који начин регулисати споразум о процесуирању учинилаца ратних злочина који су најавили министри правде Србије и Хрватске.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Komšić: Bilo bi dobro da Hrvatska ne povlači dodatne poteze

Radio Brčko

U Hrvatskoj zabilježena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa

Radio Brčko

Lončar: Očekujem protivljenje vakcini, ali i pravu odluku građana

Radio Brčko