RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Аустрија: Српској нарко-банди 75 година затвора

Суд у Бечу прогласио је кривим 21 оптуженог у поступку вођеном против српске нарко-банде, која је осуђена за узгајање и продају наркотика, а један од адвоката осуђених Славиша Жежељ сматра да су изречене казне претјеране с циљем да се упути порука нарко мафији да су казне у овој земљи ригорозне.

Група је осуђена на укупну казну од 75 година затвора, а појединачно казне се крећу између и седам и по година.

Они су најприје били оптужени за узгој пола тоне марихуане, али је пресуда ипак донијета на основу знатно мање количине.

Аустријска полиција у траг овој групи је ушла на основу информација добијених од српских чувара реда, а опсежно праћење водило је крајем маја прошле године до акције хапшења и открића плантажа.

Главни оптужени, који је наводно руководио са десет плантажа канабиса осуђен је само за двије плантаже и добио је казну од пет година затвора.

Најдужа казна изречена је “главном електричару”, који је одржавао системе, који је водио детаљни дневник о својим активностима, стављајући га на располагање полиције, добио је, пошто је признао кривична дјела, најдужу казну у трајању од седам и по година.

Аустријска полиција у траг банди је ушла на основу информација добијених од српских чувара реда, а опсежно праћење водило је крајем маја прошле године до акције хапшења и открића плантажа.

Банда је у Аустрију доводила, за узгој канабиса, баштоване из Србије, којима је дала велике плате, а који су добили сада казну у трајању до двије до три и по године затвора.

Међу оптуженима била је и једна жена која је тврдила да је само због љубави доспјела до једне плантаже, јер је тамо чистила и кувала свом партнеру, а рекла да никада није ни имала додир са марихуаном.

Она је добила чак четири године затвора, јер судија није повјеровао у њену причу.

“Сматрам да је суд изрекао драконске казне. Вође клана добиле су пет година, а жена која је била љубавница једног од њих, и која је са њим затруднила и у затвору родила дијете, добила је чак четири година затвора. Казне су непропорционалне”, критикује Жежељ у изјави Тањугу.

Казао је да се не слаже са пресудом и да размишља у случају да своја штићеника о улагању жалбе.

Према његовим ријечима казна изречена жени је посебно тешка, јер ће јој, пошто је казна дужа од три године, власти одузети дијете.

Пренио је да је жена потрешена и да се плаши за своје дијете.

“Људи који су много више били умијешани од ње добили су мање казне”, подвукао је Жежељ додајући да је суд био немилосрдан.

Такође је казао да је највишу казну у трајању од 7,5 година добио електричар који је све признао и који је теретио остале, док су даљи оптужени који су ћутали пред судом прошли далеко боље.

“Суд је донио строгу пресуду како би упутио сигнал да су казне веома строге у Аустрији”, сматра он додајући да не разумије логику којом се руководио суд доносећи пресуду.

Извор: ТАЊУГ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Daliboru Jovičeviću za ubistvo oca kazna od četrnaest godina zatvora

Radio Brčko

Nicolas Sarkozy osuđen na godinu dana zatvora

Radio Brčko

Bivši direktor UIO osuđen na devet godina zatvora, biće mu oduzeto 1,7 miliona KM imovine

Radio Brčko