RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Hrvatska uvodi novi sistem naplate putarine

Foto: PIXSELL/Luka Stanzl

Novi elektronski sistem naplate putarine u Hrvatskoj biće u funkciji najranije krajem 2024. godine, najavlili su hrvatskog Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

“Novi elektrondki sistem naplate putarine temelji se na odabranim tehnologijama (a ne na svim tehnologijama koje su Direktivom 2019/520 i Zakonom o cestama dozvoljene), isključuje mogućnost plaćanja putarine u gotovini i za sva teretna vozila i motocikle uvodi obvezu korištenja uređaja u vozilu za plaćanje putarine, a što će omogućiti slobodan saobraćajni tok, bez zaustavljanja vozila zbog naplate”, navodi se u obrasc koje je ministarstvo uputilo na javni uvid kako bi se napravile procjene za nacrt prijedloga zakona o naplati putarine.

Naime, Hrvatska je, kako navodi Index.hr, kao država članica EU obavezna je svoj nacionalni propis koji uređuje područje naknada koje se naplaćuju za korištenje određenih infrastruktura za vozila uskladiti s Direktivom 2022/362 do 25. marta 2024. godine. Vlada je to upisala i u Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), kojim je predviđeno i finansiranje projekta “Elektronskom sistema naplate putarine”.

Promjena koja se postiže, kako ističu iz Ministarstva, je novi elektronski sistem naplate putarine u Hrvatskoj, temeljen na slobodnom saobraćajnom toku, s mikrovalnom tehnologijom na frekvenciji 5.8 GHz i tehnologijom automatskog prepoznavanja registarskih pločica”.

Najavljuju da će se zakonom isključiti mogućnost da se korištenje auto-puta plati u gotovini, što će posljedično smanjiti operativne troškove naplate putarine.

“Sva teretna vozila i motocikli imaće obavezu korištenja uređaja u vozilu za plaćanje putarine. Laka vozila do 3,5 tona nosivosti imaće mogućnost odabrati između korištenja uređaja u vozilu za elektronsku naplatu putarine i prijave u sistem naplate putarine za automatsko prepoznavanje registarskih pločica”, najavljuje se u obrascu.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković već neko vrijeme najavljuje uvođenje novog, elektronskog sistema naplate putarine, za što je novac obezbjeđen u NPOO-u, a čija se vrijednost procjenjuje na nešto više od 66 miliona evra.

“Sistem će biti beskontaktni, koji se temelji na kombinaciji dvije savremene tehnologije, a naplata bi trebala biti preko novijeg ENC uređaja i automatskog sistema čitanja tablica, dakle u obliku elektronske vinjete i plaćanja bez zaustavljanja. Postojeće naplatne stanice biće uklonjene, više neće biti rampi i velikih gužvi na njima. Tako bi sve trebalo biti brže. Na primjer, ručna naplata ima kapacitet od oko 200 vozila po satu, a novi sistem omogućuje prolaz i do 3.000 vozila”, rekao je Butković u intervjuu objavljenom početkom ovoga mjeseca u Večernjem listu.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.