Region

Hrvatska: Vlada dodatno smanjuje trošarine i ograničava maržu na naftne derivate

Hrvatska vlada je danas odlučila dodatno smanjiti trošarine na naftne derivate.

Vlada je na telefonskoj sjednici odlučila izmijeniti uredbu o visini trošarina na energente i električnu energiju te uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, a kako bi smanjila odnosno ublažila rast cijena goriva i time spriječila dodatni udar na građane, izjavio je premijer Andrej Plenković koji je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Vlada je tako odlučila dodatno smanjiti trošarine na benzinsko i dizelsko gorivo – i to za dodatnih 40 lipa po litri ili ukupno 80 lipa, a na dizelsko gorivo za dodatnih 20 lipa ili ukupno 40 lipa.

“Tako smo ukupno do sada smanjili trošarine s 3,86 kuna po litri na 3,06 kuna po litri za benzinsko gorivo, a s 3,06 na 2,66 kuna na litru dizelskog goriva, što znači 80 odnosno 40 lipa po litri”, rekao je Plenković, podsjećajući kako trošarine nema na plavi dizel.

Premijer je najavio i da se novom uredbom uvodi i 14-dnevno obračunsko razdolje odnosno cijene naftnih derivata mijenjat će se svakih 14 dana.

Nove će se uredbe primjenjivati od ove srijede, a uredba o trošarinama biti na snazi idućih mjesec dana te će se nakon toga ponovno procijeniti situacija.

Premijer je istaknuo i kako se uredbom dodatno ograničava i marža proizvođačima i distributerima, i to za dodatnih 10 lipa.

Tako se marža za benzinska i dizelska goriva smanjuje sa 75 lipa na 65 lipa po liti, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa po litri.

Bez vladinih mjera dizel bi sutra koštao 15,80 kuna po litri, dok bi za litru benzina građani bi morali izdvojiti 15,78 kuna po litri, a za plavi dizel 10,87 kuna, dok će stupanjem na snagu uredba diel koštati 13,08 kuna, benzin 13,50 kuna, a plavi dizel 9,45 kuna, podatci su koji je iznio premijer Plenković.

Vlada je reagirala novim uredbama s obzirom da ovih dana istječe važenje uredbama koje su na snazi od prve polovice ožujka.

Premijer Andrej Plenković je krajem prošloga tjedna najavio da će vlada danas donijeti odluke kojima će biti ublažen najavljeni snažni rast cijena goriva. Dan ranije najavio je da će vlada intervenirati u trošarine ili marže bude li to potrebno zbog najavljenog znatnog poskupljenja goriva od idućega utorka.

Trenutno se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosuper 95 prodaje po 13,86 kuna dok je litra osnovnog eurodizela skuplja za 22 lipe.

Izvor: BHRT

Foto: Hina (J.K.)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button