RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Koji su uslovi za ulazak u Hrvatsku i Sloveniju?

Tragom navoda čitatelja da Hrvatska i Slovenija ne priznaju negativne testove na koronavirus iz Bosne i Hercegovine, pitali smo nadležne u ove dvije države da li je to tačno.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske su podsjetili da od 31. marta ove godine omogućavaju ulazak državljanima trećih zemalja ako:

  • Putuju iz turističkih razloga te imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu, te drugom obliku turističkog smještaja, ili su vlasnici kuća ili plovila u Hrvatskoj;
  • Putuju zbog neodgodivih ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili imaju drugi ekonomski interes.

Istakli su da se osobama koje putuju iz prethodno navedenih razloga i zadržavaju se u Hrvatskoj duže od 12 sati omogućava ulazak uz:

  • Predočenje potvrde o negativnom PCR testu ili brzom antigenskom testu na koronavirus koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske unije, a koju objavljuje Evropska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. Ako se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Hrvatskoj, do desetog dana od datuma izdavanja testa mora se ponoviti testiranje;
  • Predočenje potvrde o vakcinaciji za osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu vakcine protiv koronavirusa ili prvu, iznimno, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi;
  • Predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa sa Zajedničke liste, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije koronavirusom, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili predočenje potvrde o prebolovanoj bolesti koju je izdao ljekar;
  • Određivanje desetodnevne samoizolacije po dolasku u Hrvatsku uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranja radi skraćivanja samoizolacije.

U MUP-u Hrvatske su potcrtali da se neće dopustiti ulazak ako osoba ne ispunjava obrazložene uslove. Ukazali su i na posjedovanje potrebne dokumentacije.

“Svi državljani trećih zemalja koji namjeravaju boraviti na području Republike Hrvatske iz navedenih razloga moraju to dokazati odgovarajućom dokumentacijom, bez obzira na to da li će njihov boravak biti duži ili kraći od 12 sati”, istakli su.

Naglasili su da priznaju negatinve PCR testove izdane od nadležnih zdravstvenih ustanova Bosne i Hercegovine.

Također su podsjetili da sve odluke o uslovima ulaska u Hrvatsku za vrijeme pandemije donosi Stožer civilne zaštite ovisno o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i zemljama u okruženju te da su objavljene na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Uslovi za ulazak u Sloveniju

U MUP-u Slovenije su naglasili da su uslovi ulaska u ovu državu detaljno obrazloženi na njihovoj web stranici. Istakli su da u ovu državu mogu ući osobe uz negativan test ne stariji od 48 sati urađen u državama članicama EU, na šengenskom prostoru, u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Svi oni mogu ući bez karantina, kao i:

  • Oni koji imaju potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 21 dan, ali ne starijem od pola godine;
  • Oni koji imaju ljekarsku potvrdu da su prebolovali koronavirus i da nije prošlo više od pola godine od pojave simptoma;
  • Oni koji imaju dokaz da je prošlo više od sedam dana od primanja druge doze vakcina Pfizer ili Moderna, više od 14 dana od primanja prve doze vakcina AstraZeneca ili Sputnjik i najmanje 21 dan od primanja prve doze vakcine Johnson & Johnson.

Naveli su da odgovorni u Sloveniji kontinuirano prate epidemiološku situaciju i na osnovu toga određuju epidemiološke mjere te da su one isključivo u svrhu zaštite zdravlja stanovništva.

Tekst preuzet sa www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Uprkos koronavirusu u Srbiji više otvorenih nego zatvorenih firmi

Radio Brčko

Novalić, Milićević i Solak obratili se građanima povodom koronavirusa

Radio Brčko

U Brčkom danas registrovana dva nova slučaja virusa korona

Radio Brčko