RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Kosovo daje u zakup Danskoj zatvor u Gnjilanu na jugu zemlje

Foto: FENA

Skupština Kosova ratifikovala je u četvrtak sporazum o davanju u zakup Danskoj zatvora u gradu na jugu zemlje Gnjilanu, u kojem se očekuje da će kaznu služiti oko 300 danskih zatvorenika.

Skupština je na sjednici po ubrzanoj proceduri usvojila nacrt zakona o sporazumu sa Danskom sa 86 glasova za, sedam protiv i bez uzdržanih, prenosi kosovski servis Radija Slobodna Evropa.

Kosovo će Danskoj ustupiti oko 30 zatvorskih ćelija u Gnjilanu, oko 50 kilometara od glavnog grada Prištine, u skladu sa desetogodišnjim sporazumom između dvije vlade, koji je potpisan u aprilu i maju 2022. godine.

Prema planu, Kosovo će od ovog sporazuma dobiti oko 200 miliona eura, koje će potrošiti na Kazneno-popravnu službu u zemlji i na obnovljivu energiju.

Ministar ekonomije Artane Rizvanoli, koji je nacrt zakona predstavio poslanicima, rekao je da sporazum jača odnose između Kosova i Danske.

“Cilj je dalje jačanje postojećih odnosa između Kosova i Danske, uzimajući u obzir pozitivne pomake u sistemu popravne službe u Republici Kosovo, kao i koristi koje će Republika Kosovo imati od ovog sporazuma”, rekao je Rizvanoli.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.