RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Лајчак након разговора о динару на Косову: Биће потребни додатни састанци

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак оцијенио је данашњи састанак представника Србије и Косова као важан први корак, али, како је навео, потребни су и други састанци јер су многа политичка питања остала без одговора.

“Поздрављам посвећеност страна налажењу одрживог рјешења за заједнице погођене недавном уредбом Централне банке Косова. Данашњи састанак у оквиру Дијалога био је важан први корак, али многа политичка питања остају без одговора. Биће потребни додатни састанци”, навео је Лајчак.

Након што се састао одвојено са делегацијама двију страна, са њим су се састали и финансијски стручњаци Србије и с Косова ради расправе о могућем рјешењу за питање динара на Косову.

Из Београда су допутовали преговарач Петар Петковић, представници Министарства финансија и Банке Поштанска штедионица и “Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу”, а из Приштине је дошао гувернер Централне банке Косова (ЦБК) Ахмет Исмаили.

Уредба ЦБК-а, која је ступила на снагу 1. фебруара, предвиђа евро као једину валуту за готовинско плаћање на Косову и забрањује коришћење динара.

Та одлука је, према оцјени ЕУ, изазвала практичне проблеме Србима на Косову који користе динар и у тој валути добијају помоћ од Србије.

Косовски преговарач Бесник Бисљими је раније изјавио да је одбио позив изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, образлажући да није то састанак на који мора да иде главни преговарач јер, како је рекао, “питање динара није дио дијалога”.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.