Region

Lončar: Vakcina neće biti obavezna, nego preporučena

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da vakcina protiv virusa korona, kada bude nabavljena u Srbiji, neće biti obavezna, nego preporučena.
On je naveo da za sada nisu razmatranja ograničenja za one koji eventualno ne žele da je prime.

Lončar je za TV “Hepi” rekao da su predviđeni prioriteti među onima koji bi mogli da prime vakcinu kada bude dostupna.

On je naveo da su na prvom mjestu zdravstveni radnici koji rade na infektivnim klinikama u “crvenim zonama”, zatim ostali zdravstveni radnici, službe bezbjednosti, vojska, policija i javne službe.

“Odavno su napisana ta pravila, mogu da budu malo modifikovana zbog specifičnosti virusa, ali vakcinacija nije obavezna, ona je preporučena”, rekao je Lončar.

On je naveo da su privatne klinike u Srbiji uključene u borbu protiv epidemije tako što je nekim registrovanim mikrobiološkim laboratorijama dozvoljeno da rade takozvane “brze testove”, ali ne i pi-si-ar testove na virus korona.

Lončar je napomenuo da se dalje zbrinjavanje pacijenata odvija u državnim zdravstvenim ustanovama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button