Brčko

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen i u Brčko distriktu BiH

Udruge proistekle iz Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane sa područja Distrikta, danas su na spomenicima u središtu Brčkog, polaganjem cvijeća i vijenaca obilježili 25 novembar, Dan državnosti BiH. Anto Jerković, u ime Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Brčko i Husejn Bahor u ime Koordinacije udruga Armije Republike BiH za Distrikt, još jednom su ustakli značaj događaja prije 77 godina, te iskazali žaljenje što se današnji dan ne obilježava na cijelom podruju BiH.

„Žao mi je što pojedini stanovnici uživaju sva prava u BiH, a Bosnu i Hercegovinu ne smatraju svojom domovinom i stoga njima na čast takvo ponašanje“, naglasio je Husejn Bahor. Naša država kroz svoju istoriju preživjela je mnogo teških razdoblja. „Kroz povjest se vidi da Bosna i Hercegovina dokazala svoju stabilnost i opstojnost i siguran sam da će tako biti i u budućnosti“, istakao je dopredsjednik brčanskog Parlamenta Ivo Filipović.

“Prije 77 godina na zasjedanju u Mrkonjić Gradu, obnovljena je hiljadugodišnja državnost BiH, te kroz usvojenu Deklaraciju još jednom potvrđena jednakopravnost i konstitutivnost naroda u BiH. Vrijednosti ZAVNOBIHA  su najbolje vrijednosti za opstanak, stabilnost i prosperitet ove zemlje. Samo na takvim vrijednostima, mladost brčanska i bosanska, može biti sigurna da će živjeti u miru gradeći slobodno svoju perspektivu u ovoj lijepoj zemlji“, rekao je predsjednik Skupštine Distrikta Esed Kadrić. Današnje obilježavanje je inače proteklo u skladu sa mjerama zaštite od pandemije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button