RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Međunarodni dan rijeke Save

Međunarodni dan rijeke Save obilježit će se u četvrtak u Hrvatskoj predstavljanjem radova srednjoškolaca i mladih do 25 godina na temu ”Surađujemo s prirodom”, radi promicanja ekološke vrijednosti rijeke Save, a taj dan se obilježava i u našoj zemlji te Sloveniji i Srbiji.

Središnji događaj obilježavanja počinje u 12 sati, a riječ je o virtualnoj proslavi pod nazivom: „Surađujmo s prirodom!“. U okviru ovog događanja, predstavit će se radovi srednjoškolaca i mladih između od 19 do 25 godina u čijem su fokusu korištenje prirodnih rješenja u gospodarenju vodama.

Primjeri takvih rješenja u slivu rijeke Save su sustav retencija Lonjsko polje s Mokrim poljem, retencija Zelenik i Odransko polje. Riječ je o prirodnim poplavnim područjima koje Hrvatske vode koriste za preusmjeravanje velikih vodnih valova iz nabujalih rijeka, što je od velikog značaja za sprječavanje poplava u gradovima uzvodno i nizvodno od Lonjskog polja, prenosi Hina.

Dan rijeke Save obilježava se u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, radi promicanja njezine ekološke vrijednosti i gospodarskih potencijala te međunarodne suradnje koja doprinosi boljem stanju voda i većoj kvaliteti života stanovništva u slivu rijeke Save

Osim navedenih zemalja, sliv rijeke Save obuhvaća i Crnu Goru, a jednim dijelom i Albaniju. U njemu se nalaze posebno vrijedna močvarna staništa Lonjsko polje i ornitološki rezervat Crna Mlaka.

Sava ima značajan utjecaj na gospodarski i društveni život osam milijuna stanovnika koji joj gravitiraju te spaja čak tri glavna grada: Ljubljanu, Zagreb i Beograd.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!