RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Na Zavodu za zapošljavanje trenutno 327 pripadnika romske nacionalnosti

Na Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH trenutno je evidentirano 327 pripadnika romske nacionalnosti, od kojih ukupno 13 osoba ima završenu srednju stručnu spremu, dok se ostali vode kao nekvalifikovana radna snaga.

Iz Zavoda za zapošljavanje potvrdili su da je od početka ove godine zaposlena samo jedna osoba romske nacionalnosti, dok nijedna osoba romske pripadnosti nije do sada pokušala samostalno pokrenuti određenu djelatnost u sklopu Programa samozapošljavanja.

Ognjenka Spasojević, šef Službe za poslodavce u brčanskom Zavodu za zapošljavanje kaže da se kroz razne programe pokušava raditi na usavršavanju pripadnika nacionalnih manjina kako bi odgovorili potrebama na tržištu rada, ali ipak još uvijek je mali broj zaposlenih Roma u Distriktu.

„Potrebna su veća ulaganja, dodatni programi i razna osposobljavanja kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti Roma kao najbrojnije nacionalne manjine u Distriktu. Trenutno na evidenciji nezaposlenih osoba imamo pet Roma sa završenom srednjom školom četvrti stepen i osam Roma sa sa završenom srednjom školom trećeg stepena. Tokom 2019. godine kroz razne programe zaposleno je 14 osoba koje se izjašnjavaju kao Romi, dok su u 2021. godini zaposlena ukupno četiri pripadnika romske nacionalnosti“, rekla je Spasojević.

Iz Zavoda za zapošljavanje Brčko kažu da su potrebni veći napori, dodatni programi i razna osposobljavanja kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti Roma. Zbog toga će prvi u BiH u narednim mjesecima pokrenuti pilot projekat čiji je cilj povezati pripadnike nacionalnih manjina i poslodavaca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U BiH na kraju 2019. godine 401.846 nezaposlenih

Radio Brčko

Brčko: Tri stambene jedinice za romske obitelji

Sandra Živković

U septembru ove godine 14.602 nezaposlene osobe više nego u istom mjesecu prošle

Radio Brčko